Marokko is van plan de productie, export en binnenlandse verkoop van cannabis voor medisch en industrieel gebruik toe te staan, zei de regering donderdag aldus persbureau Reuters.
Lees ook: De zevendelige cannabis legaliseringswet van Marokko vertaald
Marokko keurt volgende week het cannabis legalisatie wetsvoorstel goed
De ministerraad van Marokko besprak gisteren een wetsvoorstel dat moet leiden tot legalisering van cannabis, maar wel streng gereguleerd. Er word al langer in Marokko over gesproken, maar lang was de regerende en grootste partij in het kabinet PJD tegen. Maar Marokko stemde zelf ook in met de VN en WHO in december om cannabis uit lijst IV te halen in een historische stemming. De woordvoerder van de regering onthulde dat de raad het wetsvoorstel volgende week zal goedkeuren.
“(…)bewijst hoe belangrijk dat VN besluit is, ook al heeft het in Nederland nauwelijks aandacht gekregen in de media”
Derrick Bergman, journalist en voorzitter van Stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod liet weten in een reactie: “Opnieuw een enorme mijlpaal op weg naar het einde van het cannabisverbod. Hiermee komt een van de dromen van Joep Oomen, medeoprichter van het VOC, dichterbij: legale fair trade cannabis uit Marokko. Wat me opviel in de berichtgeving: de grootste partij van Marokko, de PJD, is van koers veranderd door het besluit van de VN om cannabis van Lijst IV van de drugsverdragen te halen in december vorig jaar. Dat bewijst hoe belangrijk dat VN besluit is, ook al heeft het in Nederland nauwelijks aandacht gekregen in de media.”
Details van het wetsvoorstel zijn uitgelekt voorafgaand aan het officiële besluit over de kwestie. Volgens de Marokkaanse pers stelt het wetsvoorstel voor om een legale cannabisindustrie op te bouwen door cannabisboeren te organiseren in “coöperaties” die op hun beurt hun oogst zouden verkopen aan lokale of internationale “verwerkende” bedrijven.
De ontwerpwet schat de winst van de illegale cannabishandel in Marokko op $ 15 miljard
Het wetsvoorstel onthulde ook de omvang van de cannabisindustrie in Marokko. De Marokkaanse regering is van mening dat de industrie bijna twee keer zo hoog is als eerdere schattingen van de BBC, die een markt van $ 8 miljard hadden geïdentificeerd.
De ontwerpwet schat de winst van de illegale cannabishandel in Marokko op $ 15 miljard. Die winsten vloeien voornamelijk in de schatkist van georganiseerde misdaad en handelaren. Onder de huidige illegale status van cannabis verdienen boeren samen een half miljard dollar, terwijl drugshandelaren bijna $ 14,5 miljard verdienen.
Streng gereguleerd cannabismarkt
Marokko lijkt van plan te zijn om een nieuw model te creëren dat is gebaseerd op coöperaties van boeren, terwijl het strikt controleert wat er met het gewas gebeurt. De Marokkaanse regering heeft de benarde situatie van duizenden boeren die in de illegaliteit vastzitten, genoemd als een van de redenen voor het wetsvoorstel.
(…)gebaseerd op coöperaties van boeren, terwijl het strikt controleert wat er met het gewas gebeurt
Het wetsvoorstel stelt niet voor om de productie van cannabis in heel Marokko toe te staan, alleen de zes regio’s in het Rifgebergte die momenteel een speciale status hebben, mogen legale cannabis produceren.
Volgens artikel 7 van het uitgelekte wetsvoorstel zal Marokko van cannabisboeren eisen dat ze een vergunning verwerven en de Marokkaanse nationaliteit hebben, de wettelijke leeftijd hebben en in een van de traditionele cannabis producerende regio’s van Marokko wonen.
In het wetsvoorstel wordt een nationaal agentschap voorgesteld dat belast is met het toezicht op de legale cannabishandel. De artikelen 15 en 16 onthullen een strak gereguleerde markt, met specifieke maatregelen om veilige opslag en verwerking van cannabisgewassen te garanderen.
Oprichting Nationaal Agentschap voor de regulering van Indiase hennepactiviteiten
Het ‘Nationaal Agentschap voor de regulering van Indiase hennepactiviteiten’ zou de cannabishandel in Marokko controleren en reguleren volgens artikel 31 van het uitgelekte wetsvoorstel.
De productie van Marokko zou zich richten op cannabis voor “medische, farmaceutische en industriële doeleinden” en alleen in Marokko geregistreerde bedrijven toestaan om een marketingvergunning, exportvergunning of importvergunning aan te vragen.
“(…)Technisch gezien zijn ze voor Noord-West Afrika de first-to-market(…)”
Business analist Jef Martens ziet twee grote uitdagingen: “De koning moet het er nog mee eens zijn, maar tactisch is het een goede zet. Strategisch is het een hele uitdaging. Maar ik snap wel waarom ze dit zouden willen. Technisch gezien zijn ze voor Noord-West Afrika de first-to-market. Hiermee zou een boel corruptie verdwijnen en maakt het een normale industrietak. Vraag is ook welke plek het krijgt binnen de islam en de islamitische gemeenschap? Want het zou het eerste islamitische land zijn wat cannabis zou legaliseren. Het land kan hiermee ook gidsland worden voor het continent. Dat lijkt wat Marokko wilt te gaan najagen. Medicinaal is tactisch gezien een goed idee ook voor de vergrijzende gemeenschap.”
Wel legaliseerde eerder vorig jaar Pakistan al industriële hennep en CBD.
Geen legale export van Marokkaanse fair-trade hasj
Tom Blickman, Drug Policy Reform Expert bij Transnational Institute, zei in een reactie:
“(…)een hoop is nog onduidelijk, en zal later per decreet worden ingevuld”
“Het aangekondigde wetsontwerp zat al een tijdje in de pijplijn. Het is belangrijk te vermelden dat het medicinaal en industrieel gebruik van cannabis betreft en niet recreatief, de tot nu toe voornaamste inkomstenbron voor traditionel cannabistelers. Dat wil zeggen dat het effect beperkt is wat betreft de rechtspositie van de huidige telers. Positief is dat de belangen van de traditionele telers lijken te worden beschermd. Telers moeten woonachtig zijn in een van de bij decreet vastgestelde douars (dorpen) van aangewezen provincies, en werkzaam in speciaal opgerichte coöperaties. Dat lijkt er op te duiden dat het vooral telers in de Rif zal betreffen. Maar een hoop is nog onduidelijk, en zal later per decreet worden ingevuld. In artikel 6, volgens de uitgelekte teksten, staat dat de vergunning voor de teelt en de productie van cannabisvariëteiten met een THC-gehalte die de vastgestelde grens (van 0,2% THC) overschrijdt, mag worden verleend ten behoeve van de activiteiten van de farmaceutische industrie, maar dan ook alleen maar voor dat doel.”
Oprichter van cannabisindustrie.nl en secretaris van de stichting VOC, Mauro Picavet, liet weten in een reactie: “Zover je de plannen kan lezen, zit de optie tot export van hasj er nog niet bij. Mijn verwachting is dat het voornamelijk, maar niet alleen, industriële hennep zal worden voor onder andere CBD, wat ook het probleem met zich meebrengt dat het mannelijke pollen van deze planten andere THC-rijke velden zal bevruchten ende kwaliteit van die velden niet ten goede zal komen. Maar ook zal medicinaal buiten kweken met THC-rijke planten, is ook niet echt gewenst met mogelijke contaminaties. Fair-trade hasj zie ik dan ook nog niet zo snel gebeuren.”
Eerder viel Marokko ook al buiten de boot bij de wietwet van D66 en het wietexperiment.