Belangrijkste DNA-markers autoflower-eigenschap in kaart gebracht

De belangrijkste DNA-markers voor de autoflower-eigenschap zijn in kaart gebracht door het Israëlische NRGene en het Amerikaanse Kayagene.

0
Screenschot via YouTube
- Advertentie -

NRGene en Kayagene hebben een mijlpaal bereikt in een strategische onderzoekssamenwerking lieten ze vorige week weten in een persbericht. Het is ze gelukt om de belangrijkste DNA-markers voor de autoflower-eigenschap in kaart te brengen om daarmee het kweken van industriële hennep- en cannabissoorten te versnellen.

Autoflower-eigenschap in kaart gebracht

De samenwerking tussen NRGene, een toonaangevend genomics AI-bedrijf en Kayagene, een pionier op het gebied van hennep- en cannabisteelt, werd meer dan 2 jaar geleden gestart. Het begon met genomische assemblage van verschillende van Kayagene’s cannabis- en hennepkweeklijnen, met behulp van NRGene’s DenovoMAGIC ™ -technologie.

“(…)met succes verschillende sleutelgenen in kaart gebracht(…)”

Nu hebben de bedrijven met succes verschillende sleutelgenen in kaart gebracht, waaronder het autoflowering-gen, een zeer gewenste eigenschap en van groot belang voor de hennep- en cannabisindustrie. NRGene schat dat het na de ontwikkeling van DNA-markers voor de autoflowering eigenschap nu mogelijk is om deze eigenschap binnen 12 tot 18 maanden in elke hennep- en cannabissoort te integreren.

Cannabis- en hennepplanten zijn doorgaans afhankelijk van de fotoperiode, wat betekent dat de planten pas gaan bloeien als de daglengte korter wordt en de 12 uur nadert. Echter, cannabis- en hennepplanten met het dagneutrale of “autoflower” -gen bloeien automatisch wanneer ze 3-4 weken oud zijn, ongeacht de daglengte. Aldus kunnen rassen met deze eigenschap het hele jaar door in een kas of op het veld worden gekweekt zonder de noodzaak om de daglengte te manipuleren, wat kostenefficiënt is voor het oogsten van meerdere bloemen of zaden.

Reactie NRGene en Kayagene

“Onze efficiënte genomische mogelijkheden maakten het mogelijk om de autoflower-eigenschap snel en nauwkeurig in kaart te brengen en de gekoppelde DNA-markers te identificeren,” zei DR. Gil Ronen in het persbericht, CEO en mede-oprichter van NRGene.

met 50% de tijd verminderen die nodig is om de autoflower-eigenschap in cannabis- en hennepvariëteiten op te nemen

“Met behulp van deze markers kan Kayagene nu met 50% de tijd verminderen die nodig is om de autoflower-eigenschap in hun gepatenteerde elite cannabis- en hennepvariëteiten op te nemen.”

Het in kaart brengen van eigenschappen en door merkers ondersteunde veredeling zijn van vitaal belang in een concurrerende markt omdat het de time-to-market voor unieke en verbeterde variëteiten met die belangrijke eigenschappen versnelt. Het gebruik van moleculaire merkers maakt snelle en nauwkeurige selecties mogelijk en vermindert de aanwezigheid van schadelijke genen die door traditionele kweekmethoden worden geïntroduceerd.

“Kayagene gebruikt deze geavanceerde technieken met behulp van de genomics-tools van NRGene en onze uitgebreide ervaring met veredeling om verbeterde elite hennep- en cannabissoorten te ontwikkelen. Ons doel is om de industrie te versnellen door zeer competitieve, krachtige en betrouwbare genetica te ontwikkelen door de toepassing van genomische tools en analyses ”, liet Dr. Christopher Hohn weten in het persbericht, Kayagene’s directeur R&D.