Bouwbedrijf Heijmans kondigt samenwerking met GreenInclusive aan

Bouwbedrijf Heijmans gaat in samenwerking met GreenInclusive duurzame vezelhennep telen voor Horizon woningconcept.

0
GreenInclusive hennepteelt Friesland
Screenshot via YouTube
- Advertentie -

Heijmans zet in op duurzaamheid door in 2024 een proef te starten in Friesland. Het bouwbedrijf gaat vezelhennep telen en toepassen als biobased bouwmateriaal. Het doel is niet alleen het verduurzamen van woningconcepten, maar ook het verkennen van de mogelijkheid om de teelt van natuurlijke grondstoffen als bedrijfsmodel te integreren in de agrarische sector.

Samenwerking met GreenInclusive voor duurzaamheid

Heijmans slaat de handen ineen met een lokale agrariër uit de gemeente De Fryske Marren en GreenInclusive om de proef mogelijk te maken.

De teelt van vezelhennep vindt plaats op ruim 6,5 hectare landbouwgrond in eigendom van Heijmans.

Door de samenwerking wordt niet alleen de garantie op afname van grondstoffen gewaarborgd, maar wordt ook de agrariër betrokken bij de duurzame keten, waarbij GreenInclusive de teeltbegeleiding en verwerking verzorgt.

“Circulariteit, CO2-opslag, sociale duurzaamheid en economische ontwikkeling staan voor ons centraal,” aldus Marthijs Roorda, algemeen directeur GreenInclusive, in een reactie. “De samenwerking met Heijmans gaat over de hele keten; van het stimuleren van de teelt tot aan het afnemen van de bouwmaterialen. Samen kunnen we hierdoor op grote schaal de (land)bouw verduurzamen en CO2 vastleggen.”

Duurzaamheid in bouw: Heijmans zet de toon

De proef is een cruciaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van Heijmans, dat streeft naar minder CO2-uitstoot in de productie van isolatie- en plaatmateriaal. Vezelhennep biedt een ecologisch verantwoorde oplossing, met snelle groei, lage input aan water en arbeid, en geen behoefte aan bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Door de ‘van eigen land naar eigen pand’-aanpak vermindert Heijmans bovendien de vervoersbewegingen van het bouwmateriaal, wat bijdraagt aan een groenere toekomst.

“Ons doel is om in 2030 met al ons werk een positieve impact te maken voor de aarde. Daarbij zetten we tegen die tijd uitsluitend duurzame oplossingen en werkmethoden in om actief bij te dragen aan een beter klimaat. Dat doen we met de gehele keten waarin wij werken. Heijmans helpt pachtende agrariërs daarbij om het bedrijf te verduurzamen. Zo ondersteunen we toekomstbestendige landbouw, het herstel van de natuur en dragen we bij aan een leefbare toekomst voor iedereen, mens en dier”, legde Harwil de Jonge, specialist natuurinclusief bouwen bij Heijmans, uit op hun website.