LTO eist flexibiliteit van overheid bij 1 oktober-regel voor vezelhennep

De LTO eist flexibiliteit van de overheid bij invoering van de 1 oktober-regel voor landbouwgewassen zoals vezelhennep.

0
CANN Single Cut V1 hennep combine
Foto via CANN/HempFlax
- Advertentie -

De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland) heeft eerder deze week in een persbericht flexibiliteit van de overheid geëist bij het invoeren van de 1 oktober-regel voor landbouwgewassen, waaronder vezelhennep.

Flexibiliteit overheid voor 1 oktober-regel noodzakelijk

“Dit jaar is hét voorbeeld van dat de landbouw zich niet door de kalender laat sturen. Het grootste deel van de consumptieaardappelen op lichte gronden wordt in praktijk pas na 1 oktober geoogst, en door het koude en natte voorjaar werden de aardappelen later gepoot. Met als gevolg dat ze nu nog niet rijp en klaar voor de oogst zijn. Wat ons betreft gaat de overheid dit jaar flexibel om met de 1 oktober-regel en worden consumptieaardappelen, vezelhennep en suikerbieten alsnog toegevoegd aan de lijst met winterteelten,” zegt Tineke de Vries, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente, in het persbericht.

“Op deze manier blijft er weinig ruimte over om een goede landbouwpraktijk te bedrijven”, vervolgt De Vries. “Flink lagere opbrengsten door te vroeg oogsten, passen ook niet bij duurzaam produceren. Het is tijd dat de overheid eindelijk afstapt van deze ‘kalenderlandbouw’, en landbouwers hun vakmanschap laat inzetten om doelen te behalen.”

LTO pleit voor flexibiliteit en vakmanschap

LTO benadrukt in het persbericht de nadelen van star vasthouden aan de 1 oktober-regel en vergelijkbare rigide data in de landbouwsector.

Ondernemers worden gedwongen om onder mogelijk ongunstige omstandigheden te oogsten, wat niet alleen de opbrengst schaadt, maar ook duurzaamheid in gevaar brengt.

LTO pleit voor meer flexibiliteit van de overheid en roept op tot een verschuiving van de focus van de kalender naar vakmanschap om duurzaamheidsdoelen te bereiken.

Gevolgen van de 1 oktober-regel voor gewassen en milieu

De 1 oktober-regel, een maatregel in het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (APN), heeft aanzienlijke gevolgen voor zowel gewassen als het milieu.

Laattijdig inzaaien van vanggewassen kan leiden tot stikstofgebruiksnormen kortingen, wat financiële lasten voor landbouwers met zich meebrengt. Bovendien wordt de impact op de bodemkwaliteit en het milieu in twijfel getrokken als gewassen vroegtijdig worden geoogst onder ongunstige omstandigheden.

Niet op de lijst van winterteelten staan belangrijke gewassen zoals consumptieaardappelen, vezelhennep en suikerbieten, die dit jaar worden getroffen door de inflexibiliteit van de regel.