Onderzoek toont potentieel van hennepgebaseerde bioplastics voor milieuvriendelijke verpakkingen

Hennepbioplastic is een nieuw soort bioplastic dat wordt gemaakt van hennepstengels. Het is een duurzaam alternatief voor conventioneel plastic, dat wordt gemaakt van petroleum. Een Canadees onderzoek heeft aangetoond dat hennepbioplastic veelbelovend is voor verpakkingsmateriaal.

0
Eerste oogst van industriele hennep in Argentinie in 50 jaar 2
Bron: argentina.gob.ar
- Advertentie -

De onderzoekers van Western University in London, Ontario, Canada, hebben hennepstengels vermalen tot poeder en dit poeder vervolgens gebruikt om de pellets van high-density polyethylene te vervangen in het productieproces voor conventioneel plastic. Dit proces is relatief eenvoudig en er is geen speciale technologie of apparatuur nodig, blijkt uit een recent gepubliceerde studie in The Journal of Polymer Science.

Hennep bioplastics: De toekomst van duurzame verpakkingen?

Tests hebben aangetoond dat hennepbioplastic niet zo sterk en flexibel is als conventioneel plastic, maar wel sterker en flexibeler dan andere plantaardige alternatieven. Dit maakt hennepbioplastic geschikt voor veel verschillende toepassingen, waaronder verpakkingsmateriaal.

Hennepbioplastic is een duurzaam alternatief voor conventioneel plastic omdat het gemaakt is van een hernieuwbare grondstof en omdat het biologisch afbreekbaar is. Conventioneel plastic daarentegen is gemaakt van petroleum, een niet-hernieuwbare grondstof, en het is niet biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat conventioneel plastic honderden of zelfs duizenden jaren in het milieu kan blijven bestaan.

De onderzoekers stellen dat hennepbioplastic een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen plasticvervuiling. Conventioneel plastic is een groot milieuprobleem, omdat het vaak in het milieu terechtkomt en niet wordt afgebroken. Hennepbioplastic daarentegen is een duurzaam alternatief dat biologisch afbreekbaar is.

De onderzoekers erkennen dat hennepbioplastic momenteel nog duurder is om te produceren dan conventioneel plastic. Bedrijven werken echter aan het optimaliseren van het productieproces en het verlagen van de kosten. De onderzoekers verwachten dat de kosten van hennepbioplastic in de komende jaren zullen dalen naarmate de technologieën verbeteren.

Uitdagingen en hoop: De toekomst van hennep bioplastics

Hennepbioplastic bevindt zich nog in de experimentele fase, maar het heeft veel potentieel als duurzaam alternatief voor conventioneel plastic. Verpakkingsmateriaal is een van de eerste toepassingen die waarschijnlijk op grote schaal zal worden gebruikt. Hennepbioplastic is een lichter en goedkoper alternatief voor metalen en glazen verpakkingsmaterialen. Bovendien heeft hennepbioplastic een vezelachtige structuur, waardoor het geschikt is als verstevigingsmateriaal.

De ontwikkeling van hennepbioplastic wordt waarschijnlijk tegengewerkt door de goed gevestigde plasticindustrie, die sterk afhankelijk is van petroleum. Investeringen in de sector van het hennepbioplastic zullen daarom waarschijnlijk langzaam op gang komen. Ondanks deze uitdagingen heeft hennepbioplastic veel potentieel om een belangrijke rol te spelen in de overgang naar een duurzamere economie.