Nieuw-Zeeland start onderzoek naar potentieel van hennepzaadschillen

Het onderzoek naar het potentieel van hennepzaadschillen is mede gefinancierd door het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Zaken, Innovatie en Werkgelegenheid.

0
Nieuw-Zeeland
- Advertentie -

Een groep in Nieuw-Zeeland gevestigde bedrijven gaat een onderzoek lanceren om het potentieel te onderzoeken om hennepzaadschillen en andere delen van het hennepzaad te veranderen in een breed scala aan toepassingen in de voedings- en nutraceutische sector, laat HempToday weten.

Onderzoek naar potentieel hennepzaadschillen mede gefinancieerd door het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Zaken, Innovatie en Werkgelegenheid

Het initiatief wordt gefinancierd door het Nieuw-Zeelandse Ministerie van Zaken, Innovatie en Werkgelegenheid en is een samenwerkingsverband tussen Greenfern Industries, Taranaki, NZ, een bedrijf voor medicinale cannabis en industriële hennep; Hemp Connect, een verticaal geïntegreerde hennepoperator gevestigd in Wellington; en Callaghan Innovation, een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf.

Het project valt onder de Bioresource Processing Alliance (BPA) van het ministerie, die investeert in onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten met als doel exportinkomsten te genereren uit biologische bijproducten.

Het project kreeg NZ $ 145.000 (ongeveer 85.000 euro) in contanten en in natura voor onderzoek naar de mogelijkheden om schillen en ander afval van olieverwerking te gebruiken in producten als antioxidanten, olie, proteïne-peptidesupplementen en in water oplosbare hennepproteïne voor dranken.

Nieuwe of verbeterde manieren van verwerken, het verhogen van de opbrengsten en het verminderen van afval

“Naast het creëren van nieuwe producten voor de export, is er een mogelijkheid om te werken aan nieuwe of verbeterde manieren van verwerken, het verhogen van de opbrengsten en het verminderen van afval”, zei Greenfern-directeur Dan Casey over het gezamenlijke initiatief.

Greenfern Industries en Hemp Connect zullen het hennepzaad leveren en productiemethoden uitwerken, en de drie partners zullen samen marktkansen in Nieuw-Zeeland en Australië onderzoeken naarmate er commerciële kansen ontstaan.

Hele hennepzaden worden geperst voor hennepzaadolie, een primair product. Wat overblijft is ‘cake’ van hennepzaad – gemengde biomassa, eiwitten en andere overblijfselen, inclusief schillen. Hoewel de resulterende mix een hoog vezelgehalte heeft, heeft het een onaangename smaak en vonden producenten het moeilijk om te verkopen.

Greenfern zei dat de groeiende vraag naar hennepnoten of “harten” – gepelde hennepzaden – betekent dat een groeiend volume van dergelijk bioafval wordt gegenereerd. Veel producenten hebben schillen opgeslagen, merkte het bedrijf op.

Vorig jaar mislukte een referendum on cannabis te legaliseren in Nieuw-Zeeland.