Frans energiebedrijf zal €18,8 miljoen investeren in een op hennep gestookte gasfabriek

De geplande faciliteit zal lokaal gekweekte industriële hennep omzetten in waterstof en methaan.

0
Frankrijk
- Advertentie -

De Franse startup Qairos Energies zal volgens HempToday bijna 18,8 miljoen euro investeren in de geplande faciliteit die lokaal gekweekte industriële hennep zal omzetten in waterstof en methaan.

Industriële hennep omzetten in waterstof en methaan

Qairos, gevestigd in Mareil-en-Champagne, zei dat de waterstofproductie zal worden omgezet in elektriciteit voor brandstofcellen voor bussen en treinen. De fabriek zal ook methaan produceren voor Gaz Réseau Distribution France, de exclusieve distributeur van aardgas in Frankrijk en de grootste distributeur in Europa.

gebaseerd op pyrogasificatie-technologie, een alternatief voor elektrolyse

De faciliteit, die zal worden gevestigd in Trangé, nabij Le Mans in het noordwesten van Frankrijk, is gebaseerd op pyrogasificatie-technologie, een alternatief voor elektrolyse. Pyrogasificatie bestaat uit het verhitten van biomassa op hoge temperaturen in aanwezigheid van een kleine hoeveelheid zuurstof, die het materiaal omzet in gas en tegelijkertijd CO2 en warmte produceert. Het afvalvrije proces elimineert de teer die het resultaat is van sommige raffinagemethoden.

Qairos zei dat het lokale hennep zal kopen binnen een straal van 35 kilometer rond zijn Trangé-faciliteit, waarbij leden van Fermiers de Loué, een landbouwcoöperatie, de biomassa leveren. Het bedrijf voerde in 2020 hennepproeven uit als onderdeel van het opzetten van industrialisatie- en ontwikkelingsprocessen. Qairos zei dat het uiteindelijk hennep van 1.000 hectare nodig zal hebben voor volledige operaties.

Maximale productiecapaciteit van 3,6 ton waterstof per dag

De faciliteit van 3.500 vierkante meter, 9 meter hoog, heeft 15 meter hoge luchtinlaten en -uitlaten, en bevindt zich op een totaal industrieel perceel van 23.000 vierkante meter. Dankzij de bouwvergunningen en andere vergunningen van het bedrijf kan het synthetisch methaan in het energienetwerk van Frankrijk injecteren.

De fabriek zal een maximale productiecapaciteit hebben van 3,6 ton waterstof per dag, maar het bedrijf zei dat het doel is om ongeveer 2 ton waterstof per dag en 200 kubieke meter methaan te produceren. Qairos zei dat 25 tot 30 werknemers nodig zullen zijn om de nieuwe faciliteit te exploiteren.

Kévin Collet, associate director bij Qairos, zei dat hoewel pyrogasificatie al goed ingeburgerd is in Europa, de introductie van hennep in de productieketen een innovatie is.

Het project heeft steun gekregen van investeringsbank Bpifrance en de regio Pays de la Loire en blijft financiering zoeken via KPMG.