Hennep gebruikt om vervuilde grond met PFAS te reinigen in België

In de herfst zullen de net geplante hennep worden geoogst en zal door laboratorium testen blijken of het ook echt heeft gewerkt.

0
- Advertentie -

In België wordt industriële hennep gebruikt om vervuilde grond met PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen, een verzameling aan stoffen die slecht zijn voor het milieu) te reinigen bericht de Standaard.

Update, 27 september: Met PFAS verontreinigende grond succesvol gezuiverd met hennep in België

Experiment met industriële hennep in België om PFAS bodemvervuiling aan te pakken

Op landbouwbedrijf Moesland in het Belgische Zwijndrecht (provincie Antwerpen) kweekt bioboer Koen Doggen een paar honderd vierkante meter industriële hennep van het ras ‘uso31’ als onderdeel van een proefproject.

Zijn landbouwbedrijf ligt namelijk maar op enkele kilometers af van het het Amerikaanse chemieconcern 3M dat verantwoordelijk is voor de bodemvervuiling met PFAS. Ook het chemiebedrijf Sabic in Bergen op Zoom stort jaarlijks met toestemming 50 kilo PFAS in de Westerschelde overigens.

“(…)Een bioboer met vervuilde grond, dat slaat natuurlijk als een tang op een varken”

De bioboer liet aan de Standaard weten: “Bij tests vonden ze 8,3 microgram PFAS per kilo droge stof, terwijl de norm op 3,8 microgram ligt. Een bioboer met vervuilde grond, dat slaat natuurlijk als een tang op een varken.”

Gelukkig voor de boer bleek uit herhaaldelijke tests dat zijn geteelde groenten geen aantoonbare sporen van PFAS bevatten. “Die vervuiling zit wel nog altijd in mijn bodem, die moet eruit. Maar een “agressieve” saneringsmethode, waarbij de grond wordt afgegraven en verbrand, daar heb ik als landbouwer niks aan. Het voortbestaan van mijn bedrijf hangt net af van de vruchtbare grond die hier aanwezig is. Als die wordt afgegraven, kan ik helemaal opnieuw beginnen, een werk van decennia. Dat is zeker geen optie.”

Het idee erachter is dat planten water en voedingsstoffen uit de bodem halen en zuigen bepaalde planten met hun wortels ook eventuele vervuiling op, die ze op die manier afvoeren. Bij de oogst verdwijnt dan ook de vervuiling.

“Niet volgend jaar, maar over pakweg tien jaar hopen we een oplossing in handen te hebben(…)”

In de herfst zullen de net geplante hennep worden geoogst en zal door laboratorium testen blijken of het ook echt heeft gewerkt. In dat geval kan er stapsgewijs opgeschaald worden, liet de drijvende kracht achter het experiment in Zwijndrecht, de Oost-Vlaamse ondernemer Frederik Verstraete, weten aan de Standaard: “Niet volgend jaar, maar over pakweg tien jaar hopen we een oplossing in handen te hebben. Al zal dat pas lukken wanneer we aan die hennep ook een verdienmodel kunnen koppelen, ­anders hebben boeren natuurlijk geen reden om ze te planten.”

Vorig jaar berichtten we ook al dat wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven waren begonnen met origineel onderzoek naar de bodem ontsmetten met behoud van hun productiviteit, door er industriële hennep te verbouwen.

In in 2021 is er overigens voor 53,72 hectare aan industriële hennep gekweekt in Vlaanderen door 31 boeren.