Dun Agro start eerder met maaien vezelhennep vanwege 1 oktoberregeling

Ondanks de vroegtijdige oogst vanwege de 1 oktoberregeling, is de oogst boven verwachting liet Albert Dun van Dun Agro weten in een recent interview.

0
- Advertentie -

Dun Agro, gevestigd in het Groningse Oude Pekela, is deze week begonnen met het maaien van vezelhennep, enigszins eerder dan gepland. Volgens eigenaar Albert Dun heeft de 1 oktoberregeling hen gedwongen om eerder te oogsten, ondanks dat het gewas nog niet overal volledig rijp is bericht de website Nieuwe Oogst.

Vezelhennepoogst vroegtijdig gestart vanwege 1 oktoberregeling

Het verloop van het maaien verloopt tot nu toe voorspoedig, waarbij Dun opmerkte dat de oogst boven verwachting is, ondanks de natte weersomstandigheden in het voorjaar. Er is een opmerkelijk verschil opgemerkt tussen de later gezaaide vezelhennep en de gewassen die voor de regenbuien gezaaid zijn. Over het algemeen is Dun tevreden met het groeiseizoen, waarbij hij opmerkt dat de hennepplanten voldoende tijd en ruimte hebben gehad om zich te herstellen van de natte omstandigheden in het voorjaar.

Naast de 1.200 hectare vezelhennep die in Nederland wordt geteeld, heeft Dun Agro nog eens 100 hectare in Duitsland en 75 hectare in Denemarken. Terwijl de opbrengst in Duitsland ook positief lijkt te zijn, heeft het droge weer in Denemarken de gewasgroei beïnvloed. De uiteindelijke kwaliteit van de vezelhennep zal grotendeels afhangen van de komende koudere weken.

Het hennepgewas wordt momenteel in zwaden gelegd om te drogen voordat het wordt gehakseld. Om stikstofophoping in de grond te voorkomen, worden de bladeren voorafgaand aan dit proces verwijderd en op de grond gelaten.

Internationale afzetmarkt en toekomstige gewasplannen van Dun Agro

De toekomstige gewasplannen van Dun Agro zijn nog niet definitief vastgesteld. Aangezien het grootste deel van de grond die wordt geoogst eigendom is van andere boeren, zullen in de meeste gevallen aardappelen of suikerbieten op deze percelen worden verbouwd, aldus de ondernemer.

Albert Dun raakte voor het eerst bekend met de hennepplant in 1994 en was snel overtuigd van de potentie ervan. Sinds 1999 heeft Dun Agro zich volledig gericht op hennepteelt en de verwerking van de vezels. Een aanzienlijk deel van de hennep van Dun Agro wordt in het buitenland verkocht, met name voor de productie van bouwmaterialen. Dun verklaarde dat de Nederlandse markt nog niet klaar is voor grootschalig gebruik van vezelhennep in de bouwsector, maar benadrukt dat het aan de overheid is om deze sector te stimuleren om meer gebruik te maken van dit duurzame materiaal.