Demissionaire minister van Landbouw Adema bezocht maandag Hempflax

De demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Piet Adema bezocht afgelopen maandag HempFlax om inzicht te krijgen in de hennepteelt en verwerking.

0
minister adema landbouw bezoekt hempflax
Via Hempflax op LinkedIn
- Advertentie -

Op een zonnige maandagochtend bracht de Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een bezoek aan HempFlax, waarbij hij de kans kreeg om de volledige keten van hennepteelt en -verwerking van dichtbij te ervaren. Diverse betrokken partijen uit de sector waren aanwezig om inzichten te delen en te benadrukken hoe cruciaal samenwerking is in het streven naar hoogwaardige verwaarding van de hennepplant liet Hempflax weten op LinkedIn.

Kwaliteit begint op het veld: Inzicht in de teelt en verwerking

Bij aankomst op de locatie werd de minister verwelkomd met een diepgaande uitleg over de teelt van hennep vanuit agrarisch perspectief.

De minister kreeg de gelegenheid om te leren hoe de verschillende stappen in het teeltproces – van zaad tot plant – van invloed zijn op de uiteindelijke kwaliteit van de grondstoffen.

De rol van zowel de agrarische gemeenschap als de loonwerkers werd benadrukt in het waarborgen van een geslaagde teelt voor verdere verwerking.

Innovatie in verwerking: Van plant tot hoogwaardige vezels

Tijdens het bezoek werd de minister rondgeleid in de HempFlax-fabriek, waar hij de kans kreeg om de geavanceerde verwerkingslijnen te aanschouwen.

De CEO van Hempflax Mark Reinders lichtte toe welke technologische processen nodig zijn om de robuuste hennepplant om te zetten in hoogwaardige vezels.

Mark Reinders CEO Hempflax met minister van landbouw LNV Piet Adema
Mark Reinders (links) en Piet Adema (rechts). Foto via Hempflax op LinkedIn.

De nadruk werd gelegd op de nieuwe verwerkingslijn, die een belangrijke rol zal spelen in het optimaliseren van de productiecapaciteit en het waarborgen van de consistentie van de eindproducten.

Streven naar waarde: Hennep als bron voor diverse industrieën

Tijdens de gesprekken met verschillende spelers in de hennepketen werd duidelijk dat er een groeiend besef is van de veelzijdige mogelijkheden die de hennepplant biedt. Het gesprek richtte zich op het belang van het creëren van hoogwaardige en duurzame producten, zoals biobased isolatiemateriaal, textiel en kunststofvervangers. Het belang van het vergroten van het marktvolume en het voortdurend verkennen van nieuwe verdienmodellen, waaronder het eiwitgehalte in de bladeren van de hennepplant, stonden centraal als afsluiting van dit waardevolle bezoek.


Het bezoek van de minister benadrukt de groeiende erkenning van hennep als een veelbelovende grondstof in verschillende sectoren, waarbij duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan. De samenwerking tussen diverse partijen in de keten en de inzet voor hoogwaardige verwaarding beloven een toekomst waarin de hennepplant een aanzienlijke rol zal spelen in de circulaire economie.