Studie: Hennep even effectief als bossen in CO2-vastlegging voor bouwmaterialen

De studie concludeert dat hennepsoorten die tegenwoordig in Europa worden geteeld, jaarlijks tussen de 7 en 9,6 ton CO2-equivalenten kunnen opslaan, vergelijkbaar met hout.

0
gemeentehuis voorst twello kalkhennep gevel
Foto via architectuur.nl
- Advertentie -

De Europese Industriële Hennep Associatie (EIHA) heeft een uitgebreide studie gepubliceerd, uitgevoerd door het Nova-Instituut, die het potentieel van koolstofopslag van hout en hennep in de productie van bouw- en isolatiematerialen belicht. Onder de titel “Ontsluiting van Koolstofoverdracht: Hout en Hennep voor Duurzame Bouw” onderzoekt deze studie de milieu-implicaties van het gebruik van deze biomassa-bronnen in de bouwsector.

In recente jaren zijn klimaatverandering en het verminderen van broeikasgasemissies cruciale doelstellingen geworden op politieke agenda’s. De bouwsector, bekend om zijn aanzienlijke koolstofvoetafdruk, draagt naar schatting 5 tot 12% bij aan nationale broeikasgasemissies. Om dit tegen te gaan benadrukt het circulaire economie actieplan van de EU het belang van hulpbronefficiëntie, circulariteit en het gebruik van organische bouwmaterialen, zoals hennep en hout, om de ecologische impact van gebouwen te minimaliseren en de bouwsector om te vormen tot koolstofputten.

Nieuw Onderzoek Belicht Rol van Hennep en Hout bij Duurzame Bouw

De studie concludeert dat hennepsoorten die tegenwoordig in Europa worden geteeld, jaarlijks tussen de 7 en 9,6 ton CO2-equivalenten kunnen opslaan, vergelijkbaar met hout.

(…)Hennep heeft het potentieel om steenwol en cement te vervangen(…)

“Dit vertegenwoordigt een aanzienlijk potentieel voor koolstofopslag, met de mogelijke uitbreiding van het aantal hennephectaren en de toepassingen ervan in de bouwsector”, aldus Mark Reinders, bestuurslid van EIHA en CEO van Hempflax, in het persbericht. “De absorptiecapaciteit van de bouwsector reikt verder dan de huidige 50.000 hectaren aan bebouwd land. Hennep heeft het potentieel om steenwol en cement te vervangen; het is een van de meest waardevolle hulpbronnen voor de bouwsector en een perfecte aanvulling op houtprojecten. Bovendien zorgt hennep voor aanzienlijke energiebesparingen op het gebied van verwarming en koeling, wat leidt tot het vermijden van meer koolstofemissies.”

Hennep: krachtige bondgenoot in streven naar koolstofneutraliteit

In het laatste kwartaal van vorig jaar heeft de EU-economie in totaal 939 miljoen ton CO2-equivalenten uitgestoten, een daling van 4% vergeleken met hetzelfde kwartaal van 2021 (978 miljoen ton CO2-equivalenten). Er worden verschillende maatregelen genomen op EU- en nationaal niveau om deze richting verder te volgen en tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken.

“Bij EIHA zullen we blijven werken om ervoor te zorgen dat EU-instellingen het potentieel van hennep als gewas voor koolstofopslag erkennen,” zei Lorenza Romanese, Managing Director van EIHA, in het persbericht. “Deze studie zal dienen als basis voor een transparante en wetenschapsgestuurde discussie die hopelijk regelgevende resultaten en meer zichtbaarheid voor hennep zal opleveren.”

Koolstofopslag en duurzame bouwmaterialen centraal in EU’s circulaire economie actieplan

Het volledige document, dat uitgebreide inzichten biedt in het koolstofopslagpotentieel van hout en hennep in de bouwsector, is beschikbaar om te downloaden op de website van EIHA. Dit onderzoek benadrukt de cruciale rol van hennep en hout als duurzame bouwmaterialen en draagt bij aan de bredere inspanningen om de bouwsector te transformeren in een belangrijke bondgenoot in het bereiken van koolstofneutraliteit.