Novel Food Catalogus bijgewerkt met hennepbladeren voor kruiden infusies als traditioneel voedsel.

De EU lidstaten hebben eerder dit jaar ingestemd met een voorstel van EIHA om hennepbladeren uit te zonderen van de Novel Food Catalogus.

0
- Advertentie -

De Europese Unie heeft haar Novel Food Catalogus bijgewerkt om hennepbladeren voor kruideninfusies als traditioneel voedsel op te nemen, zo liet de European Industrial Hemp Association (EIHA) weten in een persbericht in juni.

Historische doorbraak: hennepbladeren niet langer als ‘Novel Food’ beschouwd

Na maanden van overleg hadden EU-lidstaten ingestemd met het voorstel van de EIHA, waarin wordt bevestigd dat hennepbladeren niet als nieuw worden beschouwd voor kruideninfusies. Deze beslissing is in lijn met de langdurige positie van EIHA, die pleit voor een expliciete uitzondering van hennepbladeren in de Novel Food Catalogus, zodat ze kunnen worden geautoriseerd voor marketing als traditioneel voedsel voor kruideninfusies. Bovendien geeft de nieuwe vermelding “Cannabis sativa L.” een gedetailleerde lijst van andere hennepproducten die buiten het bereik van de novel food-regelgeving vallen. De wijziging van de catalogus werd op 2 juni 2023 doorgevoerd en is onmiddellijk in werking getreden. Tenzij op nationaal niveau anders wordt besloten, zullen bladeren voor waterige infusies op de markt worden toegestaan.

“Dit is een belangrijke prestatie voor onze sector, die duidelijk aantoont dat een gezamenlijke inspanning van de industrie essentieel is voor de normalisering van de hennepplant en haar producten”

“Deze positieve uitkomst als gevolg van het initiatief dat we in 2022 als EIHA zijn gestart, vervult mij met vreugde”, aldus de heer Daniel Kruse, voorzitter van EIHA in het persbericht. “Dit is een belangrijke prestatie voor onze sector, die duidelijk aantoont dat een gezamenlijke inspanning van de industrie essentieel is voor de normalisering van de hennepplant en haar producten”. “Al vele jaren voert EIHA discussies met de EU-instellingen en lidstaten over de novel food-wetgeving. We zijn verheugd dat wetenschappelijk bewijs en historische feiten hebben gezegevierd over vooroordelen”, vervolgde Kruse.

Ter ondersteuning van haar verzoek heeft EIHA bewijsmateriaal ingediend van verschillende lidstaten waaruit blijkt dat hennepbladeren traditioneel als voedsel werden geconsumeerd, met name als waterige infusies, vóór 1997. Deze verandering van status is ook in overeenstemming met de Enkelvoudige Verdrag van 1961, waarin hennepbladeren expliciet zijn uitgesloten.

Legale zekerheid voor marktintroductie: implicaties voor boeren en ondernemers

“Dit is inderdaad zeer goed nieuws, en we zijn verheugd om aan de realisatie ervan te hebben bijgedragen. Deze wijzigingen zullen veelgevraagde juridische zekerheid brengen, waardoor twijfels worden weggenomen rondom de open marktintroductie van voedsel op basis van hennepzaden en bladeren voor waterinfusies in heel Europa. Dit zal inkomsten genereren voor boeren en bedrijfsexploitanten. Wij hopen oprecht dat dit positieve en constructieve engagement operators in veel EU-landen zal behoeden voor misleidende interpretatie, inbeslagnames en onnodige administratieve vereisten”, zei Lorenza Romanese, Managing Director van EIHA, in het persbericht.

(…)Dit is het resultaat van de goede samenwerking tussen EIHA en DG SANTE(…)

In een reactie op LinkedIn liet Mark Reinders, CEO van Hempflax, weten: “Erg blij om dit nieuws te delen van de EIHA die de traditionele voedselstatus van hennepbladeren bevestigt. Dit is het resultaat van de goede samenwerking tussen EIHA en DG SANTE. Het is belangrijk om een branchevertegenwoordiging in Brussel te hebben. Word lid van de EIHA en ondersteun het voortdurende werk aan een eerlijke hennepindustrie met een gelijk speelveld.”