Voor het eerst in meer dan 50 jaar industriële hennep geoogst in Argentinië

Voor het eerst in meer dan 50 jaar is een experimentele lading industriële hennep geoogst in Argentinië.

0
Argentinië
- Advertentie -

De eerste experimentele oogsten van industriële hennep in Argentinië zijn binnengehaald door het bedrijf Industrial Hemp Solutions (IHS) in Ferré, Chacabuco en Balcarce. Het Ministerie van Landbouw, het National Agricultural Health and Quality Service (Senasa) en het National Seed Institute (INASE) vergezelden de eerste tests, waarbij het doel was de ontwikkeling van de hennepindustrie in Argentinië te blijven ondersteunen. Dit deden zij met de technische steun van de Universiteit van Buenos Aires berichtte de overheid in een persbericht eerder deze maand.

IHS is een Argentijns bedrijf dat zich toelegt op het ontwikkelen van hoogwaardige industriële oplossingen op basis van hennep. Het bedrijf is een pionier op het gebied van het introduceren van de meest innovatieve hennepgenetica ter wereld in Argentinië om de ontwikkeling van deze industrie in het land te versnellen. Met de toestemming van Senasa en INASE slaagde IHS erin vooruitstrevende hennepgenetica uit verschillende delen van de wereld het land binnen te krijgen.

Het is vermeldenswaard dat de teelt van deze soort in Argentinië sinds de jaren zeventig verboden was. Pas sinds vorig jaar is er wetgeving aangenomen die de industrie reguleert.

Eerste oogst van industriele hennep in Argentinie in 50 jaar 2
Bron: argentina.gob.ar

Doel van de teelt

“Het doel is om industrieën te ‘verhennepen’ en de overgang naar nieuwe economieën te vergemakkelijken met het oog op de creatie van integrale waarde. Op die manier bevordert het bedrijf de ontwikkeling van regionale economieën, versterkt het de opslag van koolstof en draagt het bij aan bodemherstel, naast het genereren van deviezen voor het land, zowel door export als door importvervanging”, aldus Maximiliano Baranoff, directeur van Innovatie bij IHS in het persbericht.

Argentinië zet in op de bio-economie

“(…)ons tot doel hebben gesteld om de groei van de hennepcultuur voor al zijn legale toepassingen te bevorderen(…)”

Het potentieel van de Argentijnse bio-economie is enorm en in deze context positioneert hennep zich als synoniem voor ontwikkeling en vooruitgang. In dit kader ondersteunt de strategische tafel voor cannabis en industriële hennep van Senasa de evaluaties die worden uitgevoerd op Argentijnse bodem.

De Argentijnse minister van Landbouw, Juan José Bahillo, benadrukte in het persbericht dat “we ons tot doel hebben gesteld om de groei van de hennepcultuur voor al zijn legale toepassingen te bevorderen, met de bijdrage en innovatie van onze gedecentraliseerde organen en Argentijnse universiteiten.”

Eerste oogst van industriele hennep in Argentinie in 50 jaar 2
Bron: argentina.gob.ar

Het belang van het reguleren van hennep

In dat opzicht legde de president van Senasa, Diana Guillén, uit in het persbericht dat “we de ervaringen van het oogsten van hennep begeleiden en zien, een proces dat het team van de Universiteit van Buenos Aires ons benaderde, dat het gewas heeft bestudeerd en dat we volgen sinds Senasa met als doel de verschillende variëteiten te zien die worden getest en geoogst in verschillende ecologische plaatsen van het land om te kunnen bepalen welke het best aangepast zijn aan het klimaat”.

“Op dit moment zien we de eerste tests, hoe elk van hen reageert en werken we tegelijkertijd aan nieuwe regelgeving(…)”

“Op dit moment zien we de eerste tests, hoe elk van hen reageert en werken we tegelijkertijd aan nieuwe regelgeving waarmee we de ontwikkeling van de sector voor zijn verschillende legale toepassingen kunnen begeleiden en de hele keten kunnen versterken die geweldige potentieel voor het land.”

De president van INASE, Silvana Babbitt, zei van haar kant in het persbericht dat “de nationale staat hennep als een strategisch gewas identificeerde en vanuit INASE begonnen we in dat opzicht te werken. Begeleiden vanuit onze rol, zorgen voor controle en traceerbaarheid van het productiesysteem, en nauwgezetheid en ervaring in de registratie van rassen. We werken aan hennep zoals we deden met medicinale cannabis en zoals we doen met veel plantensoorten, in het besef dat het hebben van goed uitgangsmateriaal essentieel is om een ​​robuuste industrie op te bouwen die winstgevendheid en lokale ontwikkeling mogelijk maakt.”

Hij voegde er ook aan toe dat hennep een efficiënte grondvernieuwer is, het gebruik ervan varieert van vezels voor de textielindustrie tot bouwmaterialen, vervanging van plastic polymeren voor natuurlijke polymeren en nog veel meer. Bij INASE vinden we het essentieel om geschikte variëteiten te hebben voor onze ecosystemen, kort na de regulering van de wet.”

Eerste oogst van industriele hennep in Argentinie in 50 jaar
Bron: argentina.gob.ar

Evenzo heeft Argentinië geen eigen kiemplasmabank voor de teelt van hennep, daarom heeft INASE IHS toestemming gegeven om de materialen in te voeren om hun respectievelijke validaties op verschillende breedtegraden van het land uit te voeren.

In september 2022 sloot IHS een specifieke overeenkomst met de Faculteit Agronomie van de Universiteit van Buenos Aires (FAUBA), onder coördinatie van Agr. Ing. Daniel Sorlino van de Cannabis Study and Work Group (GET Cannabis) en voorzitter van Industrial Crops . Deze overeenkomst is gericht op de evaluatie van verschillende hennepvariëteiten, niet alleen gericht op hun opbrengsten, maar ook op de eigenschappen van hun derivaten om de werkelijke impact te begrijpen die ze kunnen hebben in die industrieën die ervoor kiezen om te migreren naar het gebruik van deze biomaterialen.

“Door een overeenkomst tussen de UBA en het bedrijf dat deze ervaringen uitvoert, sluiten wij aan bij het onderzoek. We bieden alle nodige ondersteuning voor de ontwikkeling van alle variëteiten die we in het land hebben en hun relatie met het klimaat, met name in het Pampas-gebied. Daarom toeren we door de gebieden om te zien welke zich aanpassen. In deze eerste ervaring proberen we de machines aan te passen aan het oogstproces en zo over een adequaat technologisch pakket te beschikken”, aldus Sorlino in het persbericht.