Meer dan 14 Brabantse boeren gaan dit jaar op ruim 80 hectare vezelhennep telen

GreenInclusive gaat samenwerken met meer dan 14 boeren in Noord-Brabant om op ruim 80 hectare dit jaar vezelhennep te telen.

0
GreenInclusive hennepteelt Friesland
Screenshot via YouTube
- Advertentie -

GreenInclusive, een Friese organisatie die zich richt op het ontwikkelen van natuurlijke waardeketens, maakte gisteren bekend dat het gaat samenwerken met meer dan 14 boeren in Noord-Brabant om op 80 hectare dit jaar vezelhennep te telen. Vooral in Brabant is er namelijk veel belangstelling vanuit de overheid, bouwers, woningcorporaties en agrariërs voor het telen van vezelhennep en het toepassen van bouwproducten van vezelhennep.

Meer dan 14 Brabantse boeren gaan ruim 80 hectare vezelhennep telen

Meer dan 14 agrariërs in Brabant gaan in samenwerking met GreenInclusive ruim 80 hectare vezelhennep telen, als onderdeel van het landelijke programma Building Balance in samenwerking met de Rabobank en de Provincie Noord-Brabant.

“Met de gehele regionale keten dragen we bij aan de grote maatschappelijke isolatieopgave, de woningbouwopgave, het vastleggen van CO2 en het creëren van een perspectief voor de agrarische sector”

Dit programma heeft als doel regionale biobased ketens op te zetten en natuurlijke grondstoffen te verbouwen die een nieuw perspectief bieden voor zowel de agrarische als de bouwsector. GreenInclusive werkt in de regio samen met loonwerkbedrijven om het teeltproces op duurzame wijze in te vullen en zoveel mogelijk CO2 vast te leggen en uitstoot te vermijden door gebruik te maken van de schoonst mogelijke brandstoffen (HVO van Future Fuels).

Naast de teelt van natuurlijke grondstoffen stimuleert het Nationaal programma Building Balance ook het toepassen van biobased eindproducten in de bouwsector. GreenInclusive zal de natuurlijke grondstoffen die Brabantse agrariërs telen verwerken tot biobased bouwmaterialen, waaronder natuurlijke woningisolatie. Samen met regionale partijen zullen deze eindproducten ook in Brabantse woningen worden toegepast. “Met de gehele regionale keten dragen we bij aan de grote maatschappelijke isolatieopgave, de woningbouwopgave, het vastleggen van CO2 en het creëren van een perspectief voor de agrarische sector,” aldus Harold van de Ven, ketenregisseur Brabant bij Building Balance.

GreenInclusive heeft de ambitie om in diverse regio’s zowel economische als ecologische waarde toe te voegen voor alle partijen in de keten. Door de samenwerking met Building Balance in Brabant wordt hier op succesvolle wijze invulling aan gegeven.

Eerder dit jaar had GreenInclusive ook al een primeur. Het bedrijf gaat namelijk zelf aangesloten boeren die vezelhennep telen CO2-toeslag uitkeren.