Tsjechië verandert regels THC vezelhennep naar maximaal 1%

Tsjechië zal per januari 2022 meer THC toe gaan staan in vezelhennep producten. En de vezelhennep THC limiet op het veld zelf gaat naar 1%.

0
- Advertentie -

De lokale Tweede Kamer heeft een amendement ingediend dit jaar om per januari 2022 meer THC toe te staan in vezelhennep producten. Het equivalent van de Eerste Kamer heeft er mee ingestemd en wacht nu nog op de handtekening van de president. Hij ligt in het ziekenhuis, dus is onbekend wanneer de handtekening onder dit amendement wordt gezet. Met de handtekening verandert er veel op de Tsjechische markt.

Consument beter bediend

Er zal een flinke stap gemaakt worden in de wereld van R&D op gebied van productontwikkeling. Voor de cosmetische industrie en voor de supplementen producenten zijn er drukke tijden aangezegd.

Onder de nieuwe wetgeving is enig product dat gemaakt wordt uit de EU vezelhennep variëteiten in een keer toegelaten, ondanks dat er THC in het product zit. Tincturen, oliën, extracten en zalfjes, alles wat minder dan 1% THC in zich heeft valt niet onder de narcotica wetgeving.

Boeren slapen beter

Niet alleen de consument kan straks beter slapen met al die nieuwe full-spectrum producten. Ook de boer slaapt beter: de gehele catalogus aan EU zaden voor vezelhennep zijn toegestaan voor productie. Daarbovenop is met een certificaat van oorsprong de plicht om de vezelhennep te testen op hoeveelheid cannabinoïden komen te vervallen.

Geen slapeloze nachten meer vanwege een extra zonnige nazomer met te hoge THC waarden als gevolg. Het kan dit najaar druk worden in de zadenhandel voor de groene Tsjechische velden en akkers. Onderdeel van de wetgeving is namelijk ook dat de vezelhennep maximaal 1% THC mag bevatten, in plaats van 0,3% wat makkelijk kan worden overschreden.

Wachten op handtekening en EU impact

De president van Tsjechië, Miloš Zeman, ligt in het ziekenhuis met oververmoeidheid en uitdrogingsverschijnselen. Hij moet de nieuwe wet bekrachtigen door zijn handtekening er onder te zetten. Vanaf dat moment is het wachten tot 1 januari 2022. Het vermoeden is dat er al diverse bedrijven dit najaar volop zullen inzetten op deze verandering.

Wat gaat dat betekenen voor de rest van Europa? Dat is een hamvraag; onder de EU verdragen moet vrije handel worden toegestaan. Maar inhoudelijk conflicteren producten qua werkzame stoffen met mogelijk iedere andere lokale wetgeving dan die van Tsjechië. De rest van de EU gaat per 2023 de limiet verhogen van THC in vezelhennep van 0,2% naar 0,3%.

Hoe reageren post en advertentiebedrijven

Het wordt dan ook interessant om te zien hoe transporteurs en postbedrijven zullen omgaan met deze spagaat. Ook wordt het interessant om te zien hoe Amerikaanse bedrijven de online advertentieregels blijven toepassen.

Supscore en diens klanten hebben veel problemen ondervonden met het proberen in het adverteren op onder andere sociale media en verschillende zoekmachines. Vaak zijn namelijk sleutelwoorden en afkortingen van cannabinoïden als CBD en THC verboden termen. Het wordt onhoudbaar om legale producten niet goed te kunnen vermarkten vanwege regels die in het buitenland onduidelijk zijn. Mede daardoor kan men ook medio 2022 of 2023 wijzigingen op de invloed van zulke platformen verwachten in andere zakelijke regio’s.