Analyse: Hoe Boheco de industriële hennepindustrie vormt van India

De cannabismarkt in Azië is in opkomst. Boheco in India is een van de significante spelers in deze markt sinds 2013 door toegepast onderzoek, schrijft Jef Martens in een nieuwe analyse.

0
india
- Advertentie -

Lekker in de nazomer, het vijfde deel van de serie over de cannabisindustrie in Azië. Tijdens het bedrijfsevenement Cannabis Business Asia 2021 Online Event presenteerde Jahan Peston Jamas, medeoprichter en Directeur Strategie en Samenwerkingen van Boheco (Bombay Hemp Company) over cannabis in India. Daarbij komen het heden, verleden en toekomst aan bod.

Lees ook deel 1 – over het online event, deel 2 – Thailand, deel 3 – Mongolië, deel 4 – Australië (1) van deze serie.

(Edit: 11:05 – overzichtsplaatje 2 bijgewerkt naar juiste bestand)

Bedrijfsprofiel Boheco

De Bombay Hemp Company (Boheco) is de eerste medicinale en industriële hennepproducent in India. Zij zijn gestart in 2013. Boheco is voortgekomen uit de Athulya Krishi stichting, die richt zich op hennepgerelateerde ontwikkelingen inclusief wet- en regelgeving om zo hennep productie mogelijk te maken.

richt zich op drie aspecten van de cannabisplant: vezels, toppen en zaad

Boheco is opgericht door 7 founders en richt zich op drie aspecten van de cannabisplant: vezels, toppen en zaad. Zij worden ondersteund door grote namen in de Indiase business wereld, waaronder gevestigde top adviseurs uit de Tata stal.

Voor de vezels hebben zij een keten opgezet om ruwe textrielproducten, machines en eindproducten te ontwikkelen. Verder doen zij onderzoek naar nieuwe samenstellingen en weefsels in het Hemp Fabric Lab. Ook is er een separate tak van het bedrijf dat zich richt op vezelproducten van nanocarbon.

Voor de toppen richt Boheco zich op de medische wereld. Vrijwel de gehele keten komt voorbij: genetica en veredeling, verbouwen, extracten en isolaten, pharmacokinetische productontwikkeling en klinische toetsen. Daaraan toegevoegd is recentelijk een productieproces voor het verwerken van bladmateriaal voor ayurvedische en traditionele Indiase medicijnen.

Voor zaad richt men zich op voedsel producten, direct voor de consument (Business to Consumer, B2C) en voor de industrie (Business to Business, B2B).

De presentatie – het heden

Jahan Peston Jamas, bron LinkedIn
Jahan Peston Jamas. Bron: LinkedIn

Jahan Peston Jamas neemt ons in sneltreinvaart door de 20 minuten durende presentatie mee. Het is opgedeeld in drie hoofdonderwerpen en hij zal deze pitch vaak houden gezien zijn rol als verbinder.

Hij toont dat Boheco een bedrijf is dat zich richt op verschillende verticalen en integraties daarin: Onderzoek voor genetica, zaden en zadenhandel, textiel, fashion, voedsel en (traditionele) medicijnen.

Op al deze gebieden wordt een patroon uitgezet: onderzoek in combinatie met een startup mentaliteit. Door het onderzoek worden licenties en patenten verworven die het portfolio versterken. Voor 2020-2022 worden de jaren bereikt waarin de eerste of meest uitgewerkte startups naar de verdienende fase (exploitatie) gaan en investeringen uitgenut worden voor grote schaal.

De plantonderzoeken

Kaart van India met de gebieden waar Boheco plant onderzoek doet
Kaart van India met de provincies waar Boheco plant onderzoek doet. Bron kaart: Wikimedia

In Uttarakhand, westelijk van Nepal en ten noordoosten van New Delhi wordt onderzoek uitgevoerd naar landrassen die lokaal voorkomen, commercieel ingezet onder toezicht van het ministerie van landbouw en ministerie van commercie. De laatste doet mee omdat er serieuze kansen zijn om de duurzaamheid van de textielindustrie te verbeteren, een belangrijke factor in India’s productie.

Men heeft nu 20-50 soorten geïdentificeerd

Men heeft nu 20-50 soorten geïdentificeerd, die nu hun volgende fase ingaan voor commerciële doeleinden. Het doel wisselt, enkelen zijn geschikter voor textiel productie, anderen voor medicinale inzet, gebaseerd op cannabinoïden profiel.

Dit ging vooraf door onderzoek in Uttar Pradesh, een streek dichter bij de Nepalese grens, waar onderzoek is gedaan naar groei optimalisatie in het klimaat. Een verder onderzoek loopt in Jammu, vlak bij de kasjmir streek, voor integratieve zorg en voor phytofarmaceutische toepassingen.

Medicinaal onderzoek

Onderzoek doen is een groot onderdeel van het bedrijf. Een deel daarvan is klinisch onderzoek, bijvoorbeeld voor medicinale toepassingen zoals effectiviteit bij borstkanker of pijnverlichting bij arthritis. Het laatstgenoemde ziektebeeld is veelvoorkomend – 11-15% van de bevolking heeft in het osteo- of rheumatose arthitis. Er is een behoefte om een goedkoop product te kunnen leveren dat ook nog eens zonder opioden is.

Boheco is daarbij echt een soort bulldozer – ze ondergaan alle toetsen en nemen alle hordes binnen het complexe Indiase wetsstelsel om alle licenties te krijgen. Ze komen daardoor ook regelmatig in het nieuws omdat zij als eerste bijvoorbeeld hennep mogen kweken, verwerken, onderzoeken of commercieel verstrekken aan ziekenhuizen.

Licenties, vergunningen en wetgeving implementeren

De laatste ontwikkelingen zijn dat gebieden als Maharashtra, Himachal Pradesh en Manipur nu ook licenties uitgeven en wetgeving geschikt maken voor de activiteiten van Boheco. Natuurlijk werkt het enorm in het voordeel dat er al andere gebieden hebben toegezegd.

De opsplitsingen in commerciële doeleinden hebben te maken met de mate van THC in de plant of het plantdeel. Zie ook de drie kaarten die Boheco heeft aangedragen om te laten zien waar zij kantoren of bedrijven hebben en in welke mate er wetgeving is op gebied van industriele of medicinale cannabis. Erg interessant om te zien hoe deze opdeling tot stand is gekomen in de Indiase wet- en regelgeving. De kleurenindicatie geeft aan in welke mate van volwassenheid de wet- en regelgeving is.

Boheco presentatie overzicht 1/3 over regelgeving in Indiase regio's
Boheco presentatie overzicht 1/3 over regelgeving in Indiase regio’s
Boheco presentatie overzicht 2/3 over regelgeving in Indiase regio's
Boheco presentatie overzicht 2/3 over regelgeving in Indiase regio’s
Boheco presentatie overzicht 3/3 over regelgeving in Indiase regio's
Boheco presentatie overzicht 3/3 over regelgeving in Indiase regio’s

De historische toepassing van de cannabisplant in India

Er is een historische koppeling tussen India en de cannabisplant. Het werd samengevat als: Vijaya = Bhang = Cannabis. Vijaya en Bhang (of Bhaang) zijn de termen die genoemd zijn in de geschriften van de klassieke methoden van medische toepassing van planten. De koepelterm daarvoor is de Ayurveda en deze gebruikt Bhanga al honderden jaren.

In de ayurvedische omschrijvingen van werkingen van planten en diens heelkunde zijn de effecten vrij precies benoemd. Enkele van de termen die voor cannabis gelden zijn te vinden in de volgende tabel:

Naam Effect
Nidakara Wekt slaap op (slaperigheid)
Deepana Wekt eetlust op (trek)
Ruchya Verbetert smaaksensatie
Pachani Versterkt het metabolisme
Kamada Verbetert sexuele gezondheid
Shulahara Analgetische (pijstillende) werking
Vata Dosha Brengt verlichting voor deze dosha
Kapa Dosha Brengt verlichting voor deze dosha
Pitta Dosha Intensiveert deze dosha

In totaal komt Bhang voor in ruim 60 geschreven teksten en formuleringen vanuit alchemie en plantmedicatie. Enkele van deze historische producten worden nu wetenschappelijk onderzocht op functionaliteit en toepassing.

Even breed als tegenwoordig de ontdekkingen rondom medicinale toepassing van cannabis zijn, zijn de beschrijvingen in de traditionele geneeswijzen. Overigens vermeldt Jahan ook dat de traditionele Thaise geneeskunde op plantaardige wijze een zeer grote overlap kent, waardoor een nog groter gebied in Azië aantoonbare documentatie van de cannabisplant kent.

De toekomst van de hennepplant in India

Over commercie gesproken zijn er B2C drie producten op ayurvedische wijze bereid en beschikbaar in de markt van Boheco: Twee topicals, tegen arthritis pijn en huidaandoeningen, en een olie tegen chronische pijnen. Onderscheidend is daarbij het toepassen van een extract van de bladeren van de cannabisplant.

Honderden artsen proberen de producten van Boheco uit, enkele tientallen schrijven deze ook al voor

Verder zijn er voor consumenten hennepzaad en -olie beschikbaar, evenals een proteine poeder om als voedingssupplement te dienen.

Er is nog een combinatie nodig om de voedselveiligheidsregels te koppelen aan traditionele ayurvedische bereidingen. Dit gat wordt opgevuld in 2021 naar verwachting.

Boheco is de medische sector aan het aanhaken. Honderden artsen proberen de producten van Boheco uit, enkele tientallen schrijven deze ook al voor.

Ook op textiel gebied worden traditionele handmatige productie processen evenals grootschalige massaproductie ondersteund. Met kennis en productontwikkeling zodat hennep eenvoudig ingebed kan worden in de textielproductie. Ook is er een webshop voor consumenten live gegaan in 2021, waarbij de productcategorieen kleding, accessoires en nutsvoorwerpen uitgebreid gaan worden.

Afsluitend en commentaar

Ik ben zeer positief verrast over Boheco. Aan de website en andere kanalen is het niet zo duidelijk te zien, maar de presentatie gaf een goed inzicht dat dit een partij is van de lange adem. Je ziet vaker dat Indiase ondernemers een opleiding doen en werkervaring opdoen in het buitenland en daarna zeer succesvol voor de lokale markt oplossingen vinden.

héél vooruitstrevend dat zij in 2013 al begonnen zijn met het verkennen van hennep en diens toepassingen

Ook bij Boheco lijkt dit zo te zijn. Om eerlijk te zijn vind ik het héél vooruitstrevend dat zij in 2013 al begonnen zijn met het verkennen van hennep en diens toepassingen. De focus op Research & Development en het oplossen of leveren van materialen voor de lokale markten is slim. De kracht is dan daarnaast in het mede realiseren van een (wettelijk) kader en regels.

Natuurlijk kan het zijn dat deze mensen in een bevoorrechte positie begonnen zijn. Aan de andere kant zijn zij mogelijk vernieuwers en aanjagers van duurzaamheid in de productie in India. Zoals ook buurland Pakistan heftige stappen heeft aangekondigd in het vervangen van de katoenmarkt zal dat zeker opgaan voor (een deel) van de Indiase textielproductie.

In de opzet van Boheco zou je dan ook eerder een conglomeraat herkennen dan ‘een bedrijf’. Zoals Philips, Samsung en Nokia ook al lange tijd een heleboel maken voor een heel breed portfolio van sectoren. Houd Boheco daarom ook in de gaten!