President Suriname installeert werkgroep Implementatie Industriële Hennepteelt

De werkgroep krijgt drie maanden de tijd om het institutioneel en wet-en regelgevingskader af te ronden en te implementeren.

0
Suriname
- Advertentie -

Vorige week heeft de president van Suriname Santokhi de werkgroep ‘Implementatie Industriële Hennepteelt’ geïnstalleerd. Het kleinste land van Zuid-Amerika wil ook gaan profiteren van de wereldwijde opkomst van hennep en CBD.

Update, 5 september 2023: Surinaamse parlement keurt Wet Industriële Hennepteelt goed

Werkgroep Implementatie Industriële Hennepteelt Suriname krijgt 3 maanden de tijd

President Santokhi benadrukt dat de laatste jaren de ontwikkeling van industriële hennep een enorme ontwikkeling wereldwijd heeft meegemaakt: “Het is de basis van een miljardenindustrie in verschillende geïndustrialiseerde delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Europa. Deze miljardenindustrie kan ook in ons land, gelet op de grote ruimte die we hebben alsmede de vruchtbare grond en de klimatologische omstandigheden.”

“Deze miljardenindustrie kan ook in ons land, gelet op de grote ruimte die we hebben alsmede de vruchtbare grond en de klimatologische omstandigheden”

Verdere legalisatie of productie van cannabis wil Santokhi nog niet aan: “Dit is noodzakelijk om ons internationale reputatie en ons gezag te kunnen waarborgen, maar ook om de nationale volksgezondheid te kunnen blijven beschermen.”

Wel ligt er al een ‘Wet Industriële Hennepteelt’ klaar in De Nationale Assemblée, waarover de president liet weten: “Deze ontwerpwet voorziet in onze visie nog niet voldoende aan de vereisten, om te kunnen voorzien in dit effectief institutioneel en wet- en regelgevingskader. Aan uw werkgroep dan ook de taak om deze ontwerpwet grondig te herzien, opdat deze wel aan de vereisten zal kunnen voldoen. Voorts is er geconstateerd dat er mogelijk een aantal toestemmingen inzake hennepteelt zijn uitgegeven, terwijl deze niet zijn gegrond op enig wettelijke grondslag. Hierbij dan ook de taak van de werkgroep om deze toestemmingen te analyseren en mij als uw President, van advies hieromtrent te voorzien.”

De werkgroep krijgt drie maanden de tijd om het institutioneel en wet-en regelgevingskader af te ronden en te implementeren.

Legalisering wint momentum in regio

Dat de legalisering van cannabis en/of hennep populair is in de regio, is wel te zien aan de medicinale cannabis aanbesteding van Aruba, de petitie tot legalisering in Bonaire en dat een ander land in de buurt gaat legaliseren: het Caribische eiland St Lucia.