Ministerie van Landbouw draait mogelijk vezelhennepindustrie de nek om

De nieuwe landbouwregels die vanaf 2023 zouden in gaan zijn namelijk funest voor de vezelhennepindustrie in Nederland.

0
Screenschot via YouTube
- Advertentie -

Het zou best wel eens kunnen dat de vezelhennepindustrie zoals we die kennen, voornamelijk in het noorden van Nederland, volgend jaar de nek om wordt gedraaid door het ministerie van Landbouw. Het ministerie wil in 2023 namelijk een aantal nieuwe landbouwregels doorvoeren, die specifiek voor de vezelhennep funest zou zijn.

Update:

Nieuwe landbouwregels vanaf 2023 zijn funest voor de vezelhennepindustrie in Nederland

RTV Noord berichtte gisteren namelijk dat het ministerie van Landbouw in 2023 de vergroeningssubsidie van 150 euro per hectare wil stopzetten. Maar het grootste probleem is wel dat er een eis komt dat de gewassen voor 1 oktober van het land moeten zijn: de henneplanten blijven juist na het maaien op het land liggen om zodoende blijkbaar het hennepzaad te vergaren in oktober. Mocht deze regel worden overtreden, kan het boetes van 20.000 euro als gevolg hebben.

“(…)het lijkt alsof het ministerie van LNV al deze milieuvoordelen niet meeweegt in het nieuwe beleid”

Albert Dun van Dun Agro liet in een reactie aan RTV Noord weten: “Hennep is een ontzettend duurzaam gewas, het neemt veel CO2 op en het verbetert de bodem. Ook de producten die we van hennep maken zijn zeer duurzaam, zoals isolatiemateriaal en zelfs CO2 neutrale woningen. Hennep past dan ook volledig in alle overheidsdoelstellingen wat betreft klimaat, circulariteit en de bio-based economie.” Hij vervolgde: “Maar het lijkt alsof het ministerie van LNV al deze milieuvoordelen niet meeweegt in het nieuwe beleid.”

Dun liet in hetzelfde artikel weten dat er nu een lobby wordt opgestart om de industrie toch te behouden.

Naast het bedrijf Dun Agro, zit ook Hempflax in de regio. Evenals GreenInclusive in voornamelijk Friesland.

Update, 20 mei: