Kijktip: reportage Omroep Friesland over duurzame hennep van GreenInclusive

Omroep Friesland ging een kijkje nemen bij industriële hennep kweker GreenInclusive uit Drachten.

0
- Advertentie -

Industriële hennep is bezig aan een opmars in Nederland. We zijn voornamelijk bekend met de groten in de industrie, zoals Hempflax en Dun Agro. Maar onder andere ook in Friesland wordt er industriële hennep gekweekt. Reden voor Omroep Friesland om eens een kijkje te gaan nemen bij GreenInclusive uit Drachten.

Kijkje bij industriële hennep kweker GreenInclusive in Drachten, Friesland

“GreenInclusive heeft op twee locaties in totaal 30 hectare in gebruik.Uiteindelijk moet dat doorgroeien naar 500”

“GreenInclusive heeft op twee locaties in totaal 30 hectare in gebruik. Uiteindelijk moet dat doorgroeien naar 500,” legt directeur Marthijs Roorda uit aan Omroep Friesland.

Daarmee maakt het circulaire producten. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De geoogste hennep wordt in Groningen en over de grens gemaakt tot allerlei producten. En zoals de meeste lezers wel weten, is hennep uitermate goed voor het milieu. Dat punt wordt ook gemaakt in de reportage. Het neemt namelijk 2,5 keer meer CO2 op dan een even groot stuk bos.

Op de website van GreenInclusive leggen ze het verder uit.

“Wij zetten ons in voor de transitie naar een duurzame economie. Door de ontwikkeling van producten die langdurig CO2 opslaan en hiermee actief bijdragen aan de ambities van de Nederlandse overheid. Circulariteit, CO2-opslag & sociale duurzaamheid vormen hierin voor ons de kernbegrippen. Door op Nederlands grondgebied zorg te dragen voor CO2 reducerende activiteiten en tegelijkertijd de markt voor natuurlijke producten te stimuleren zorgen we voor een versterking van de effecten. Een verhoging van het aandeel natuurlijke producten leidt tot verhoging van de CO2 reducerende effecten.”

En als tekst je te veel is, deze duidelijke video animatie legt het goed uit.

Meer leren door te kijken over industriële hennep? Begin dan met Hemp For Victory, een zwart-witfilm van de Amerikaanse overheid, gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog en uitgebracht in 1942, waarin het gebruik van hennep wordt uitgelegd en boeren wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk te kweken.

En vanaf 3 oktober kan je naar een nieuw museum over industriële hennep in de molen De Paauw in Nauerna, Noord-Holland.