Europees Parlement stemt in met opnemen hennep als duurzaam eiwitgewas

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een amendement dat hennep als duurzaam eiwitgewas erkent.

0
- Advertentie -

De European Industrial Hemp Association (EIHA) liet eerder vandaag via LinkedIn weten dat het Europees Parlement heeft ingestemd met een amendement dat hennep als duurzaam eiwitgewas erkent.

Hennep is een duurzaam eiwitgewas


In het bericht schrijven ze:

Het Europees Parlement heeft vandaag in de plenaire vergadering gestemd over een rapport over de Europese Eiwitstrategie, waarin hennep wordt erkend als een “duurzaam eiwitgewas”. Het door EIHA voorgestelde amendement werd opgenomen dankzij de steun van alle partijen en na verschillende ontmoetingen met leden van het parlement. De tekst zal de discussie sturen over een alomvattend initiatief op EU-niveau om de eiwitproductie voor voedsel en voer te stimuleren. Het rapport benadrukt de noodzaak om de hennepregelgeving op EU-niveau te harmoniseren om de teelt en verwerking ervan te vergemakkelijken.

De erkenning van hennep in de tekst komt na een voorstel dat EIHA afgelopen voorjaar aan het Parlement heeft voorgelegd en dat steun heeft gekregen tijdens verschillende bijeenkomsten met de rapporteur van de tekst, andere leden van het Europees Parlement en de verschillende politieke fracties. Ze deelden een briefingnota met hen, evenals verschillende wetenschappelijke publicaties, waarin ze wezen op de waarde van hennepzaden in het menselijke dieet.

EIHA kreeg daarbij grote hulp van Europarlementariër Clara Aguilera (Spanje, Socialisten en Democraten), Europarlementariër Francisco Guerreiro (Portugal, de Groenen) en Europarlementariër Luke Ming Flanagan (Ierland, Links).