Duitsland verhoogt THC-limiet naar 0,3 procent voor industriële hennep

Niet alleen in Duitsland, ook in Nederland is vanaf 1 januari 2023 de THC-limiet in vezelhennep verhoogt naar 0,3 procent.

0
Duitsland
- Advertentie -

Eerder deze week heeft het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw in Duitsland een persbericht er uit gedaan over dat het Duitse kabinet akkoord is gegaan met een nieuwe narcoticawet. Met de wetswijziging is ook het toegestane waarde van tetrahydrocannabinol (THC) in industriële hennep verhoogt naar 0,3%.

Industriële hennep in Duitsland mag vanaf nu maximaal 0,3 procent THC bevatten (eerder 0,2)

Bedrijven die actief zijn in de hennepindustrie, zoals landbouwbedrijven, mogen nu hennep met een THC-waarde van 0,3 procent op de markt brengen, mits ze ook voldoen aan de overige eisen van de Narcoticawet (BtMG). Voor de wijziging was het maximum 0,2 procent THC.

Het op de markt brengen van industriële hennep in Duitsland is alleen toegestaan ​​onder de voorwaarde dat misbruik voor bedwelmingsdoeleinden moet worden uitgesloten. Wel mag er in Duitsland ook hennepolie uit gewonnen worden, evenals de zaden worden gebruikt voor consumptie.

Het THC-gehalte van industriële hennep is onderhevig aan natuurlijke schommelingen, bijvoorbeeld door warm weer. Door de hogere grenswaarde hebben bedrijven hier nu meer speelruimte. Daarnaast maakt de verandering het ook mogelijk om andere rassen te telen en daarna op de markt te brengen.

De wijziging van de toegestane THC-waarde was nodig omdat de THC-waarde die is toegestaan ​​voor rechtstreekse betalingen is verhoogd naar 0,3 procent toen de nieuwe CAP Strategic Plan Regulation (EU) 2021/2115 van kracht werd. Met de wijziging van de narcoticawet wordt de bijbehorende grenswaarde nu ook landelijk aangepast. Landbouwbedrijven kunnen ook rechtstreekse betalingen ontvangen als onderdeel van het EU-landbouwbeleid.

Ook in Nederland vanaf 1 januari 2023 maximum gehalte THC in vezelhennep verhoogt naar 0,3 procent

Iets wat onder de radar is gebleven, is dat ook in Nederland sinds 1 januari 2023 het maximale toegestane gehalte van THC in vezelhennep is verhoogt naar 0,3%. Zo valt op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te lezen.

De wijziging is dankzij een Europese verordening 2022/2115 (PDF) die het THC-gehalte per 1 januari 2023 naar 0,3% heeft verhoogt.