Huis van Afgevaardigden Tsjechië stemt in met afschaffing monopolie medicinale cannabis

Het Huis van Afgevaardigden in Tsjechië stemde vorige week in met een einde van het monopolie op de productie van medicinale cannabis en verhoging van de THC limiet van industriële hennep van 0,3% naar 1%. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Senaat.

0
- Advertentie -

Vorige week stemde het Huis van Afgevaardigden in Tsjechië in met wetgeving die een aantal veranderingen op het gebied van (medicinale) cannabis en industriële hennep zal teweeg brengen.

Veranderingen op het gebied van industriële hennep en medicinale cannabis in Tsjechië

Wetsvoorstel 864 betekent een aantal veranderingen voor het drugsbeleid in Tsjechië, dat in 2010 cannabisbezit heeft gereduceerd tot een civielrechtelijke overtreding met lichte straffen tot 10 gram of 5 planten en medicinale cannabis legaliseerde in 2013. Dit wetsvoorstel zou onder andere de maximale limiet van THC voor industriële hennep verhogen van 0,3% naar 1% en daarmee de kans dat planten daar (per ongeluk) over gaan met grote gevolgen, vermijden.

als dit wetsvoorstel word aangenomen, zal het de medicinale cannabis markt open breken

Maar belangrijker zijn de veranderingen op het gebied van medicinale cannabis.

Momenteel heeft één bedrijf het monopolie om medicinale cannabis te kweken in Tsjechië en word er voor de rest ook cannabis geïmporteerd uit andere landen, zoals uit Nederland van Bedrocan. Sterker nog, het enige bedrijf dat mag kweken is gebruikt ‘productiemethoden van Bedrocan’ omdat het een licentie daarvoor heeft gegeven als exclusieve partner, schreef Bedrocan in 2017.

Maar als dit wetsvoorstel word aangenomen, zal het de medicinale cannabis markt open breken omdat het wetsvoorstel het mogelijk zal maken voor andere private bedrijven om een teler van medicinale cannabis in Tsjechië te worden.

Moet nog naar de senaat en president

Het wetsvoorstel moet nog naar de senaat en de president (voor zijn handtekening). Ik vroeg de ervaren Tsjechische cannabis journalist Lukas Hurt naar de kans van slagen: “Er zal nu gestemd worden in de Senaat, als het daar niet door komt, zal de kamer er opnieuw over moeten stemmen. Het is dus een kwestie van wanneer.”

“Het is een kwestie van wanneer”

Verder liet hij weten: “Voor alle duidelijkheid: na de stemmingen moet het wetsvoorstel worden ondertekend door de president, maar dit zou slechts een ceremoniële handeling moeten zijn. Wat triest is, is het feit dat er een paar amendementen zijn bijgevoegd door de Piratenpartij met betrekking tot persoonlijke teelt en minder repressie van thuiskwekers, maar ze zijn er allebei niet in geslaagd. Dus hopelijk na de parlementsverkiezingen in oktober…”