REPORTAGE: Vezelhennep op de Dutch Design Week (DDW) 2024 in Eindhoven

Net zoals vorig jaar ging Mauro op zoek naar vezelhennep op de Dutch Design Week (DDW) 2024 in Eindhoven. Hij zou teleurgesteld worden, maar ook verrast!

0
Het Ketelhuisplein tijdens Dutch Design Week 2024.
Het Ketelhuisplein tijdens Dutch Design Week 2024.
- Advertentie -
- Advertentie -

Afgelopen maand oktober was het weer zover: in Eindhoven streek de Dutch Design Week (in het kort: DDW) wederom neer. Dit jaar was het thema REAL UNREAL. Net zoals vorig jaar, was mijn missie om op zoek te gaan verschillende exposanten die op een of andere manier vezelhennep gebruiken.

Onderzoek via de DDW website: waar moet ik heen?

Net zoals vorig jaar had ik eerst wat onderzoek gedaan via de DDW website.

Tot mijn teleurstelling vond ik daarop aanvankelijk echter minder dingen dan dat ik vorig jaar in mijn reportage tegen kwam.

Zo ben ik wel wederom naar Sectie-C gegaan, maar heb ik daar niets kunnen vinden wat te maken had met vezelhennep.

Ook in de Schellens Fabriek vond ik dit jaar niets met vezelhennep, maar dat kwam omdat zij die hier vorig jaar stonden, dit jaar ergens anders stonden.

Máár, ik zou gelukkig ook verrast worden. Hoe, dat lees je later in deze reportage.

The Body Building

Net zoals vorig jaar ging ik langs op het NRE-terrein voor het gebouw dat in feite het hele jaar is te bezichtigen.

De Eindhovense designers Bart Hess, Rombout Frieling lab en Studio Harm Rensink ontwikkelden de afgelopen vijf jaar een radicaal nieuw gebouw om hun studio’s onder één dak te brengen: The Body Building. De ontwerpers werkten hiervoor samen met Werkstatt en Houben van Mierlo.

Het resultaat is bijzonder: The Body Building is het eerste onderkomen in Nederland dat is gebouwd van biobased Cross Laminated Timber (CLT) en is geïsoleerd met Lime Hemp, wat zorgt voor een gezond ‘ademend’ binnenklimaat en tegelijkertijd meer dan 200 ton CO 2 opslaat.

De hennepbeton isolatie komt van Isohemp uit België, kwam ik vorig jaar achter.

VANK_CUBE

De exposanten achter de VANK_CUBE die ik vorig jaar in de Schellens Fabriek tegen kwam, kwam ik dit jaar tegen in het Klokgebouw en bij Piet Hein Eek.

Eerst ging ik naar het Klokgebouw.

Omdat ze het zelf veel beter uit kunnen leggen, via de DDW website:

VANK_CUBE is een modulair kubussysteem, dat het mogelijk maakt om in elke omgeving een echt groene werkplek in te richten en deze aan te passen aan de veranderende behoeften van de gebruikers. Het ontwerp stimuleert creatief denken en een cultuur van samenwerking. De CUBE-elementen worden vervaardigd met behulp van innovatief biocomposiet van vlas en hennep – snelgroeiende hernieuwbare planten die veel meer CO2 absorberen dan bomen. De CUBE won de Green Product Award 2024, Must Have 2024, German Innovation Award 2023, behaalde de 10e plek in de TOP100-lijst van het Duitse Office Roxx-magazine en kwam als finalist naar voren in de Britse Mixology North 2023-competitie.

In de brede afbeelding ziet en in de afbeelding hierboven en beneden, zie je goed een aantal voorbeelden van de VANK_CUBE.

Maar ook kon je op deze plek de HempStool van Husarska vinden. Deze slaat maar liefst 12,1 kg CO2 op zoals trots valt te lezen.

Als materiaal is Strumber hennep gebruikt, geproduceerd door The True Green uit Polen.

Bij Piet Hein Eek zou ik de Poolse delegatie weer vinden, maar eerst bracht ik een bezoek aan het Ketelhuisplein voor de Embassy of Circular & Biobased Building.

Embassy of Circular & Biobased Building

Hier had ik toch wel meer van verwacht.

Waar ze vorig jaar een grote kas hadden waarin allerlei biobased materialen werden tentoongesteld en uitleg over werd gegeven, was het dit jaar erg karig.

Nergens werd dan ook hennep genoemd, of was het te zien.

Voordat deze dag over was (ik zou meerdere dagen gaan), ging ik ook nog even langs bij VPRO Tegenlicht in Microlab.

VPRO Tegenlicht samen met VPRO Medialab | Bouwdio AM – the future is collective

Als lid van de VPRO en fan van Tegenlicht, lag het voor de hand om ook hier even langs te gaan.

In navolging van de Tegenlicht aflevering ‘Bouwen met de Boer’, kon je hier workshops volgen (helaas niet gedaan).

De aflevering zelf speelde ook af op een scherm.

Daar kon je tijdens de workshops (niet geheel duidelijk of dat ook daarbuiten mocht) met verschillende biobased materialen zelf constructies bouwen.

Hier vond ik gelukkig, zoals verwacht, wel wat vezelhennep informatie.

Hemptify

De grootste verrassing vond ik echter de volgende dag, toen ik mee ging naar Microstad waar de Design Academy Eindhoven de Graduation Show 2024 organiseerde.

Een paar minuten voordat we buiten moesten vanwege sluitingstijd, spotte ik tot mijn verbazing dat de fiets waar ik naar zat te kijken deels was gemaakt met hennephout

Zoals hij er zelf over schrijft (en op zijn Dutch Design Academy wiki is over te lezen):

Een duurzame fiets gemaakt van hennephout is het resultaat van een project dat de gehele productielevenscyclus bestrijkt. Hoewel fietsen bekend staan ​​om hun lage impact op het milieu, is er nog steeds ruimte voor verbetering in het productieproces. Met Hemptify maakt JaeHoon Kong een duurzame fiets met behulp van hennephout, een snelgroeiend en goedkoper alternatief voor traditioneel hout, dat de afhankelijkheid van niet-biologisch afbreekbare materialen vermindert en veelzijdigheid en sterkte demonstreert. Het project bestrijkt de gehele levenscyclus van de productie, van de inkoop van grondstoffen tot de verwijdering, waardoor de ecologische voetafdruk van productie tot eindgebruik wordt verkleind. Het eindproduct dient als een tastbare weergave van milieuvriendelijke materialen en processen, waardoor een brede acceptatie van duurzame praktijken wordt bevorderd.

Zeer tof. Ik wil er wel een! Maar dit zal vrees ik vooralsnog de enige zijn in de wereld.

Polish Job 2.0. Design That Matters

Toen ik op Instagram eens goed ging kijken via het account van Husarska, vond ik echter tot mijn verbazing dat er ook bij Piet Hein Eek dingen met vezelhennep waren te vinden onder projectnaam Rehemptation by Husarska.

Daar viel dan ook gelijk het bureau en het krukje op.

Beide wederom gemaakt van Strumber hennep, geproduceerd door The True Green uit Polen.

De tafel was dan ook loeizwaar.

De vriendelijke man die op het krukje zat, gaf me daarna ook een rondleiding binnen.

Daar kon je een aantal praktische voorbeelden zien waarbij de VANK_CUBE werd gebruikt.

Bijvoorbeeld simpel als krukje door middel van een kussentje er op.

Maar ook als meubels rondom een audio installatie.

Concluderend: Dutch Design Week verbaasde weer, positief en negatief

Meer kon ik niet vinden op de Dutch Design Week. Dat komt mede door de vind ik ietwat onhandige website. Zo had ik de fiets en het gedeelte op Piet Hein Eek nooit gevonden via de website en kwam ik ze beiden tegen bij toeval.

Maar mede dankzij het mooie weer, heb ik wel weer een leuke Dutch Design Week gehad.

Naast de vezelhennep, hebben we bijvoorbeeld ook een bijzonder diner meegemaakt bij Phood Farm door The_Knowseverything en hebben we het Evoluon bezocht. Beiden hebben echter niets te maken met vezelhennep, dus houd ik het bij deze vermelding.

Volgend jaar: Hennephub op Dutch Design Week?

Volgend jaar ben ik uiteraard van plan weer te gaan om een reportage te maken.

Maar wat zou het tof zijn om alle hennep gerelateerde dingen te centreren op een plek.

Of in ieder geval, het van te voren makkelijker maken voor bezoekers om hennep te vinden op de Dutch Design Week.

Als er geïntereseerden zijn om dit te helpen organiseren, dan zou ik daar maar wat graag aan bijdragen.

Hoe dan ook, tot volgend jaar!

- Advertentie -
- Advertentie -