Eind vorige week werd bekend gemaakt dat een experiment in België waarbij industriële hennep (vezelhennep) werd gebruikt om met PFAS verontreinigde grond te reinigen succesvol is verlopen.
Hoeveelheid PFAS in de grond met 10% gedaald in experiment met industriële hennep in België
Eerder berichtten we in juni dat het experiment van start was gegaan, zo liet de drijvende kracht achter het experiment in Zwijndrecht, de Oost-Vlaamse ondernemer Frederik Verstraete, destijds weten.
Inmiddels zijn we zeven weken later en is de hennep – gekweekt op een paar honderd vierkante meter industriële hennep van het ras ‘uso31’ van landbouwbedrijf Moesland in het Belgische Zwijndrecht (provincie Antwerpen) door bioboer Koen Doggen – geoogst. Zijn landbouwbedrijf ligt namelijk maar op enkele kilometers af van het het Amerikaanse chemieconcern 3M dat verantwoordelijk is voor de bodemvervuiling met PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen, een verzameling aan stoffen die slecht zijn voor het milieu en de mens).
“Samen met 3M zal er verder onderzocht worden of de hennepplanten een volwaardig saneringssysteem kunnen worden”
Aan de VRT liet Verstraete weten: “Eigenlijk boeken we op 2 terreinen succes. Enerzijds hebben de planten een deel van de PFAS uit de grond opgenomen. Anderzijds hebben de planten het grondwater sterk gezuiverd. Dus op 2 fronten is het een succes te noemen.” Hij vervolgde: “Samen met 3M zal er verder onderzocht worden of de hennepplanten een volwaardig saneringssysteem kunnen worden.” 3M zal het experiment nu samen met Frederik Verstraete op grote schaal herhalen en levert daarvoor zowel de financiële als logistieke ondersteuning.”
In de plaats van het afgraven van de grond, zou het kweken van hennep een goed alternatief zijn voor de boeren liet Verstraete weten: “Dan zouden landbouwers vervuilde landbouwgronden enkele jaren kunnen inzaaien met industriële hennep, de geoogste planten kunnen wij verwerken tot bouwmaterialen, en terzelfdertijd worden hun gronden gesaneerd.”
Na één zaai- en oogstbeurt met hennep is de hoeveelheid PFAS in de grond met 10% gedaald.