Het Europese Kenniscentrum voor de Bio-economie heeft een nieuw rapport gepubliceerd over bio-based textielvezels. Dit rapport biedt een overzicht van de huidige status van natuurlijke vezels in Europa en bevestigt de aanzienlijke potentie van hennep als een milieuvriendelijk en economisch veelbelovend alternatief.
Zo schrijven ze op pagina 3, vrij vertaald:
Hennep kan op twee manieren worden toegepast voor textiel: korte vezels en lange vezels. Korte hennepvezels ondergaan een katoenproces en worden in kleine percentages toegevoegd aan vezelmengsels binnen het katoensysteem spinnen. Hun teelt en verwerking bevinden zich momenteel in de industriële fase. Lange hennepvezels kunnen worden gebruikt in textiel, alleen of gemengd met andere (natuurlijke) vezels. Alle plantenvezels zijn ademend en hebben een hoog vochtabsorberend vermogen.
Uitdagingen voor opschaling en concurrentiekracht
Nederland wordt ook genoemd in de opsomming op pagina 5 van producerende landen:
De productie van hennepvezels werd geschat op 0,2 Mt (megaton) in 2023 (4% van de andere plantaardige vezelmarkt). Frankrijk droeg in 2023 bij aan bijna 50% van de wereldwijde productie van hennepvezels, gevolgd door China, Noord-Korea, Nederland, Australië en de Verenigde Staten. Dankzij de geavanceerde productie-infrastructuur kan China grote hoeveelheden henneptextiel produceren. Steeds meer landen staan de productie van hennep toe.
Hoewel hennep wordt erkend als een duurzame vezel met een lage milieu-impact, blijft de productie en verwerking op grote schaal een uitdaging.
De Europese hennepproductiegebied steeg van 20540 ha in 2015 naar 28020 ha in 2023 (+40%). In dezelfde periode steeg de hennepproductie van 0,09 Mt (megaton) naar 0,16 Mt (+67%) volgens het rapport.
Het rapport benadrukt verder de noodzaak om de productiecapaciteit en verwerkingsinfrastructuur te vergroten om hennepvezel concurrerender te maken in de textielsector.
Regelgeving en economische drempels
Naast technologische uitdagingen worden er in het rapport ook belemmeringen op het gebied van regelgeving en economie genoemd.
Om hennep volledig te integreren in de Europese textielmarkt, is beleidsmatige ondersteuning cruciaal.
Dit omvat zowel financiële stimulansen als aanpassingen in wetgeving om de sector te laten floreren.
Van inzichten naar actie: de toekomst van hennep in textiel
Met dit rapport erkent de Europese Commissie ook het belang van hennep binnen de circulaire economie en de textieltransitie.
Zo schrijven ze op pagina 7, vrij vertaald:
Europese ecosystemen en zijn nuttige rotatiegewassen die bijdragen aan biodiversiteit en gezonde bodems. Hennep kan bijvoorbeeld dubbel worden geoogst met graanproductie en hennepscheven kunnen worden gebruikt om turf te vervangen als groeimedium voor tuinbouw. Een toenemende rol van bastvezels zoals vlas en hennep, evenals alternatieve plantaardige vezels van bast, blad of grassen, zou de druk op de vraag naar katoen kunnen verlichten, als belangrijkste bron van natuurlijke vezels voor textieltoepassingen.
De volgende stap is om deze inzichten te vertalen naar concrete beleidsmaatregelen die innovatie en duurzame groei in de sector stimuleren.