Marokko geeft eerste invoervergunning af voor hennepzaden

Boeren die in aanmerking komen voor de vergunningen zullen cannabiszaden ontvangen die voldoen aan de wettelijke criteria, met minder dan 1% tetrahydrocannabinol (THC).

0
Marokko
- Advertentie -

Marokko heeft eerder deze maand de eerste invoervergunning voor cannabiszaden afgegeven aan een twintigtal landbouwers die legaal cannabis willen kweken voor farmaceutische en industriële doeleinden. In overeenstemming met de wet op het legale gebruik van cannabis heeft het Nationaal Bureau voor Voedselveiligheid (ONSSA) de vergunning afgegeven aan begunstigden die eerder al een vergunning kregen van het Nationaal Agentschap voor de Regulering van Cannabisactiviteiten (ANRAC). Het ANRAC heeft inmiddels ongeveer 250 vergunningen afgegeven, waarvan een derde aan landbouwers.

Boeren die in aanmerking komen voor de vergunningen zullen cannabiszaden ontvangen die voldoen aan de wettelijke criteria, met minder dan 1% tetrahydrocannabinol (THC). De productie van de boeren zal worden verkocht aan daartoe opgerichte coöperaties voor verwerking en afzet, onder toezicht van vertegenwoordigers van het ANRAC en andere overheden. Dit zorgt voor grote traceerbaarheid in het circuit. De regulering van de sector zal naar verwachting de levensomstandigheden van boeren verbeteren en van Marokko een voorkeursbestemming maken voor Europese fabrikanten vanwege de concurrerende productiekosten.

Legale cannabisteelt verbetert inkomen en traceerbaarheid

De families die vroeger leefden van de illegale cannabisteelt en tussen 100.000 en 150.000 dirham per jaar verdienden, zullen hun inkomen zien stijgen dankzij de legale teelt. Binnen drie jaar zullen grote internationale farmaceutische bedrijven volgens bronnen meer beroep doen op Marokko voor de productie van cannabidiol (CBD).

Het koninklijk besluit bepaalt ook dat de begunstigden van de vergunningen maandelijks bij het ANRAC verslag moeten uitbrengen over de productie en verkoop van hennep, de staat van de opslagplaatsen, de zaden, de planten en de producten, om te voorkomen dat cannabis voor “recreatieve” of “criminele” doeleinden wordt gebruikt. De noordelijke provincies Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate zijn aangewezen als gebieden waar legaal cannabis mag worden geteeld. Deze provincies staan historisch bekend om deze activiteit.

Verbetering voor boeren en traceerbaarheid dankzij legale cannabisteelt

Met de legalisering van de hennepteelt in Marokko wordt niet alleen de levensomstandigheden van boeren verbeterd, maar wordt er ook gezorgd voor een grote traceerbaarheid in het circuit. Door de strenge voorwaarden van de vergunningen en het maandelijks rapporteren van de productie en verkoop van hennep wordt voorkomen dat hennep voor illegale doeleinden wordt gebruikt. De legalisering kan op den duur bijdragen aan de opkomst van Marokko als voorkeursbestemming voor Europese fabrikanten vanwege de concurrerende productiekosten.