Onderzoekers universiteit Leuven onderzoeken hennep voor verontreinigde bodems

De bodem ontsmetten met behoud van hun productiviteit, door er industriële hennep te verbouwen: de resultaten zijn veelbelovend.

0
België
- Advertentie -

Wetenschappers van de Katholieke Universiteit Leuven, Marie Luyckx en Stanley Lutts, zijn begonnen met origineel onderzoek maakten ze vorige maand bekend in een persbericht: de bodem ontsmetten met behoud van hun productiviteit, door er industriële hennep te verbouwen. En de resultaten zijn veelbelovend.

Hennep is een plant die al meer dan 10.000 jaar veel door mensen wordt gebruikt. Enkele van de bijzonder interessante aspecten van hennep zijn:

  • Het vermogen om zware metalen uit de bodem te halen
  • De stengels, bronnen van vezels die worden gebruikt in de textiel- of bouwindustrie
  • De bloemen/toppen die cannabinoïden bevatten (zoals CBD)

Wat er er zo speciaal is aan het onderzoek van de KU Leuven?

Het gebruik van cannabis voor het beheer van verontreinigde gronden koppelen aan de productie van kwaliteitsvezels. En het werkt! En wel met de volgende voordelen:

  • Opruimen van landbouwbodems (fytoremediatie) die verontreinigd zijn met zware metalen (cadmium, zink, lood, enz.) die rechtstreeks in de bodem of in de atmosfeer vrijkomen door industriële sites of overmatig gebruik van meststoffen
  • Behoud de productiviteit van bodems die ongeschikt zijn voor voedselgewassen
  • Zorg voor begroeiing op deze kale gronden en voorkom zo bodemerosie door water of wind en daarmee vervuiling van rivieren en aangrenzende gronden.

Concreet kweekte Marie Luyckx hennep in de kassen van KU Leuven en daarna op het land. Ze behandelde een deel ervan met zware metalen. Het resultaat? “Hennep accumuleert zware metalen in zijn bovengrondse delen en zet strategieën op om weerstand te bieden aan een vervuilde omgeving”, legt de onderzoekster uit in het persbericht.

Leuven België Katholieke Universiteit KU Industriële hennep onderzoek bodem reinigen
Via KU Leuven

Vezels verontreinigde industriële hennep nog steeds te gebruiken in de bouw

Wat volgde? Uit de analyses blijkt dat de mechanische eigenschappen van de vezels van verontreinigde planten niet veranderen: “Ze kunnen dus gewaardeerd worden in de bouw of textielindustrie, afhankelijk van de gestelde Oeko-tex normen en/of bijbehorende behandelingen om te voorkomen dat zware metalen niet vervolgens vrij worden gelaten.”

Oftewel, de hennep is nog steeds te gebruiken voor de bouw nadat het de bodem heeft schoon gemaakt.

Ten slotte zijn de onderzoekers van plan om de bloemen van de besmette hennep te analyseren om te bepalen of ze gezond zijn en bruikbaar om cannabinoïden er uit te extraheren.