Federatie van Internationale Henneporganisaties (FIHO) sluit zich aan bij VN-programma voor duurzame bouwmaterialen

De federatie van Internationale Henneporganisaties streeft naar het bevorderen van hennep als duurzaam bouwmateriaal via de Global Alliance for Buildings and Construction (GlobalABC).

0
Federation of International Hemp Organizations FIHO
- Advertentie -

De Federatie van Internationale Henneporganisaties (FIHO) heeft zich aangesloten bij het Global Alliance for Buildings and Construction (GlobalABC), een programma van de Verenigde Naties dat streeft naar de bevordering van hennep als een bron van duurzame bouwmaterialen. Dit initiatief is gericht op het bevorderen van klimaatneutraliteit in de bouwsector en sluit aan bij grote internationale activiteiten, waaronder de jaarlijkse bijeenkomsten van de Conferentie van de Partijen (COP), het besluitvormende orgaan van het Klimaatverdrag van de Verenigde Naties.

Hennep als veelbelovend biomateriaal

In een persbericht (zie hieronder) benadrukte FIHO dat steeds meer bedrijven wereldwijd bezig zijn met de ontwikkeling van “hempcrete” en andere biomaterialen voor zowel nieuwbouw als renovatie van bestaande gebouwen, en dit tegen een redelijke prijs en met lokaal ontwikkelde producten.

Het vermogen van de hennepplant om CO2 op te nemen in het veld en het vermogen van “hempcrete” om dit op te sluiten, speelt hierbij een cruciale rol.

GlobalABC: Een etalage voor hennep

Ted Haney, Voorzitter van FIHO, merkte in het persbericht op dat “Global ABC Hempcrete-producenten de mogelijkheid zal bieden om hun producten te presenteren, contacten te leggen met andere belanghebbenden, waaronder boeren, verwerkers, architecten, bouwbedrijven en stedenbouwkundigen, om onderzoeksbevindingen te delen en meer.”

Dit partnership belooft een showcase te worden voor innovaties in de hennepbouwindustrie.

Bouwsector blijft achter op klimaatdoelstellingen

Het Global Building Climate Tracker-rapport van GlobalABC in 2022 benadrukt echter dat de bouwsector nog steeds achterloopt op de doelstellingen voor klimaatneutraliteit tegen 2050. Het rapport waarschuwt dat “het gat tussen de feitelijke klimaatprestaties van de sector en het noodzakelijke traject voor decarbonisatie groter wordt.” Een gebrek aan structurele of systemische verbeteringen in de decarbonisatie van de bouwsector maakt de sector kwetsbaar voor externe factoren.

Volgens het rapport was de bouwsector in 2021 verantwoordelijk voor ongeveer 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot als gevolg van energie- en procesgerelateerde activiteiten en meer dan 34% van de wereldwijde energievraag. GlobalABC en FIHO hopen met hun samenwerking een positieve bijdrage te leveren aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de bouwsector.