Europese industriële hennep organisatie EIHA reageert op legalisatie Duitsland

De voorgenomen legalisatie van cannabis in Duitsland zal een verdere impuls aan de hennepsector geven schrijft de EIHA.

0
Duitsland
- Advertentie -

Op 25 oktober 2022 presenteerde Prof. dr. Karl Lauterbach het conceptontwerp voor de Duitse legalisering van cannabis met daarin het basiskader voor de legalisatie van de markt voor cannabis voor gebruik door volwassenen. De European Industrial Hemp Association (EIHA) en de Duitse vereniging Nutzhant Netzwerk e. V. (NHN) verwelkomt en ondersteunt het document dat aan de ene kant de weg zal banen voor positieve ontwikkelingen in Duitsland voor deze nieuwe markt en aan de andere kant de acceptatie van de industriële hennepplant zeker zal normaliseren en verbeteren, zo schrijven ze in het persbericht.

Hennepsector gaat profiteren van de aanstaande legalisatie van cannabis in Duitsland

‘De legalisering van de markt voor cannabis voor volwassenen vereist in de eerste plaats een afstemming op EU- en internationale verdragen. Met dit document opent Duitsland een discussie met de EU-autoriteiten om de naleving van de Duitse beslissing met betrekking tot de internationale en Europese wetten te onderzoeken. Volgens de Duitse federale regering is het plan om cannabis in Duitsland te legaliseren in overeenstemming met het doel en de wettelijke vereisten van de verdragen, aangezien de focus van de hervorming ligt op de bescherming van de gezondheid en jongeren, en niet op de bevordering van cannabisgebruik. Nu is het aan de Europese Commissie om commentaar te leveren op de belangrijkste punten,’ schrijven ze in het persbericht.

Het meest relevante punt voor de industriële hennepsector is de interpretatie van het ministerie over THC. In het document wordt duidelijk vermeld dat “Cannabis en tetrahydrocannabinol (THC) niet langer wettelijk zullen worden geclassificeerd als verdovende middelen in de zin van de Narcoticawet” en daarmee een einde maakt aan het zwaard van Damocles dat sinds het verbod in de jaren ’30 boven de industriële hennepsector hangt. Deze interpretatie zal onmiddellijk alle rechtszaken teniet doen die in Duitsland lopen over het verbod op industriële hennep omdat het ten onrechte als een verdovend middel wordt beschouwd.

“De ontwikkeling in Duitsland op het gebied van cannabis is een kans voor de industriële hennepsector(…)”

Aaron Kamperschroer, directeur van Nutzhant-Netzwerk e. V. (industriële hennepnetwerk, Duitsland) merkte op in het persbericht: “De ontwikkeling in Duitsland op het gebied van cannabis is een kans voor de industriële hennepsector en zal hoogstwaarschijnlijk een cascade-effect genereren voor andere lidstaten.”

“In dit opzicht zou de presentatie van de kernpuntennota door minister van Volksgezondheid Lauterbach zelfs kunnen leiden tot een historische paradigmaverschuiving in de omgang met cannabis en industriële hennep voor Duitsland en heel Europa.”

Met dit document heeft de Duitse regering duidelijk gemaakt dat de legalisering van cannabis een prioriteit is voor de huidige regering en tegen alle verwachtingen in zal worden geïmplementeerd. EIHA en NHN verwelkomen deze vastberadenheid en zullen de hervorming van het cannabis- en industriële hennepbeleid op Europees en Duits niveau ondersteunen. Soortgelijke hervormingen worden al voorbereid in andere EU-lidstaten.

Beide verenigingen moedigen de Duitse regering aan om een ​​drempel voor industriële hennep tot 1% THC te overwegen en de goedkeuring van het wettelijk kader nauw te coördineren met de andere lidstaten.

“(…)De voorgenomen wijziging van de Narcoticawet (BIMG) in Duitsland zal een verdere impuls aan de hennepsector(…)”

Daniel Kruse, ondernemer van de hennepindustrie sinds 1995 en voorzitter van BIHA ​​vervolgt in het persbericht: “In 1993 begon de herontdekking van de hennepplant in Duitsland en ook in andere Europese landen. De eerste 25 jaar werden gekenmerkt door een geleidelijke, duurzame ontwikkeling van een industrie met veel economische resultaten en met grenzeloze perspectieven. Sinds 2019, getriggerd door de hype rond CBD, wordt onze sector als geen ander geconfronteerd met onvoorspelbare uitdagingen. Twijfelachtige Novel Food-beslissingen, uit de lucht gemaakte beschuldigingen met betrekking tot verdovende middelen en willekeurig optreden tegen THC en CBD in voedsel hebben enorme economische schade veroorzaakt, waardoor de groei is vertraagd tot het punt van vernietigde bedrijven en ontmantelde banen. De heksenjacht op hennep zou nu eindelijk kunnen stoppen. De voorgenomen wijziging van de Narcoticawet (BIMG) in Duitsland zal een verdere impuls aan de hennepsector en zal een einde maken aan de stigmatisering van hennep, die ten onrechte als een verdovend middel wordt beschouwd”.

Over EIHA

De European Industrial Hemp Association vertegenwoordigt de gemeenschappelijke belangen van henneptelers, producenten en handelaren die werken met hennepvezels, scheven, zaden, bladeren en cannabinoïden. De belangrijkste taak is het vertegenwoordigen, dienen en beschermen van de hennepsector in de EU en internationale beleidsvorming. EIHA bestrijkt verschillende gebieden voor de toepassing van hennep, namelijk het gebruik ervan voor textiel, bouwmateriaal, papier, cosmetica, diervoeders, voedsel en supplementen.