Europese Commissie’s ScoPAFF akkoord met verhoging THC in voedsel

De aanvaardbare hoeveelheid THC in verhandelbare hennepvoeding in de Europese Unie is verhoogd na instemming van de Europese Commissie’s ScoPAFF.

0
- Advertentie -

Het permanent comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders van de Europese Commissie (ScoPAFF) heeft ingestemd met een voorstel dat de aanvaardbare hoeveelheid THC in verhandelbare hennepvoeding in de Europese Unie verhoogt, na de beslissing eerder drie keer te hebben uitgesteld.

Maximale THC-gehalte voor hennepzaadolie en drooghennepvoedsel omhoog

Met het aangenomen voorstel, wordt het maximale THC-gehalte voor van hennepzaad afgeleide olie ingesteld op 7,5 mg/kg, terwijl droog hennepvoedsel zoals gepelde en gepelde hennepzaden, meel en eiwitpoeder beperkt zijn tot 3,0 mg/kg.

zal hoogstwaarschijnlijk een verdere impuls geven aan de investeringen in de sector

Hennepzaden bevatten bijna geen THC, maar er zijn sporen van aanwezig op de schillen als gevolg van afval van de bloemen van de plant.

Het initiatief maakt eindelijk een einde aan de versnippering van de interne Europese markt en zal hoogstwaarschijnlijk een verdere impuls geven aan de investeringen in de sector. De regels zullen 20 dagen na de bekendmaking van de verordening en de bijlagen in het Publicatieblad rechtstreeks van toepassing zijn in alle lidstaten.

Om het economisch mogelijk te maken voor exploitanten om zich op de nieuwe regels voor te bereiden, zal de verordening ook voorzien in een overgangsperiode voordat de maximumniveaus van toepassing zijn, zodat reeds bestaande voorraden kunnen worden gebruikt en verkocht.

Geen meetonzekerheid vastgelegd

De Commissie heeft alleen geen meetonzekerheid schriftelijk vastgelegd, legt het EIHA uit in haar persbericht. Meetonzekerheid wordt gedefinieerd als een parameter, gekoppeld aan het resultaat van een meting, die de spreiding karakteriseert van de waarden die redelijkerwijs aan de meetgrootheid kunnen worden toegeschreven. In de praktijk moeten geaccrediteerde laboratoria die analyses uitvoeren voor officiële controles voldoen aan de regels voor het bepalen van hun uitgebreide meetonzekerheid. Laboratoria zijn verplicht hun resultaten te rapporteren met een meetonzekerheid, die kan variëren van 40 – 50%.

De wetgeving stelt duidelijk dat een product alleen niet-conform is als het buiten redelijke twijfel boven het maximumgehalte plus de bijbehorende meetonzekerheid ligt. De evaluatie van de testresultaten moet worden uitgevoerd door de bijbehorende meetonzekerheid toe te voegen om de verkoopbaarheid van het betreffende product te verifiëren.

Alle lidstaten zullen deze gemeenschappelijke waarden moeten volgen

Alle lidstaten zullen deze gemeenschappelijke waarden moeten volgen, om daarmee voor consistentie in de hele EU te zorgen en het creëren van een stabiel en meer aantrekkelijke markt voor investeerders. De EIHA vroeg om nog hogere waarden, maar onderschreef en steunde de voorstellen van de Europese Commissie over maximumgehalten voor THC in voedsel op voorwaarde van een duidelijke en officiële verordening over meetonzekerheden.

Het EIHA is teleurgesteld dat de officiële meetonzekerheid voor THC niet is vastgesteld. Dit blijft leiden tot onduidelijkheid en onzekerheid in de markt. Nu moet elke FBO de meetonzekerheid voortdurend uitleggen en verdedigen aan de autoriteiten.

Het EIHA heeft de commissie al om een ​​officiële verklaring gevraagd, opgenomen in het document waarin de maximumgehalten voor THC in voedsel worden gepubliceerd, met betrekking tot de meetonzekerheid in het bereik van 40-50% en het concept van niet-naleving alleen als het testresultaat buiten redelijke twijfel staat hierboven het maximale niveau.

De facto, rekening houdend met de vermelde meetonzekerheid van de laboratoria, zullen de vermelde hennepvoedingsmiddelen die tussen 4,2 – 4,5 mg/kg voor droge producten en tussen 10,50 – 11,25 mg/kg voor olie bevatten, verhandelbaar zijn.

Reacties van de EIHA voorzitter en algemeen directeur

“Dit langverwachte stuk wetgeving is een belangrijke overwinning voor onze sector en de EIHA is al bijna tien jaar een groot voorstander van deze verandering. EIHA heeft ook met degelijke wetenschappelijke feiten bijgedragen aan de raadpleging van belanghebbenden van de Europese Commissie in 2020. Deze EU-brede maximumniveaus zullen onze leden en alle exploitanten van levensmiddelenbedrijven die willen werken met van hennepzaad afgeleide producten, zoals hennepzaadolie, enorm helpen”, zegt Daniel Kruse, EIHA-voorzitter, in het persbericht.

“Stukje voor stukje bereiken we een echte interne hennepmarkt voor Europa”

Tot nu toe zouden de lidstaten hun eigen maximale THC-gehalte in zaadproducten vaststellen of de verouderde en onnodig strikte acute referentiedosis (ARfD) van 1 mg/kg/bw Delta-9-THC volgen, afgeleid van een aanbeveling van de EFSA uit 2015.

Inconsistenties tussen de 27 lidstaten hebben exploitanten in een zeer moeilijke situatie gebracht en hebben een vlotte handel vaak belemmerd of helemaal geblokkeerd. “Stukje voor stukje bereiken we een echte interne hennepmarkt voor Europa”, zegt Lorenza Romanese in het persbericht, algemeen directeur van EIHA toe. “We zullen in deze richting doorgaan en ons best doen om het leven van henneptelers en -verwerkers gemakkelijker te maken”.