Drie Marokkaanse provincies aangewezen voor legale cannabisteelt

Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate zijn aangewezen als provincies in Marokko om medicinale cannabis en industriële hennep te kweken.

0
Marokko
- Advertentie -

Afgelopen donderdag heeft de regering van Marokko tijdens haar wekelijkse vergadering een decreet aangenomen, bericht The North Africa Post, dat de activiteiten met betrekking tot de teelt van de plant regelt en wees daarbij drie provincies aan, namelijk Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate, waar medicinale cannabis en industriële hennep legaal gekweekt zullen mogen worden.

Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate aangewezen als provincies in Marokko om medicinale cannabis en industriële hennep te kweken

Het decreet, opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg met de betrokken ministeries, maakt deel uit van de voltooiing van de toepassing van de wet die vorig jaar werd aangenomen.

Alle activiteiten met betrekking tot de teelt, productie, verwerking, transport, marketing, export en import van cannabis en zijn bijproducten, worden aan een vergunningensysteem gekoppeld.

Het voorziet ook in de oprichting van een adviescommissie die de vergunningaanvragen zal bestuderen en beoordelen. Het comité wordt voorgezeten door de directeur-generaal van het Nationaal Agentschap voor de regulering van cannabisgerelateerde activiteiten of zijn vertegenwoordiger, en is samengesteld uit vertegenwoordigers van de betrokken sectoren.

Het decreet dat de drie provincies identificeert die cannabis mogen telen en te produceren, laat overigens wel de deur open om andere regio’s bij het proces te betrekken op basis van de vraag van binnenlandse en internationale investeerders naar activiteiten in de toeleveringsketen van cannabis.

Doel is de illegale teelt van cannabis voor de productie van hasj om te turven

Volgens de wet is het doel “om illegale gewassen die het milieu vernietigen om te zetten in duurzame legale activiteiten die waarde, geld en werkgelegenheid genereren”.

“illegale gewassen die het milieu vernietigen om [te] zetten in duurzame legale activiteiten die waarde, geld en werkgelegenheid genereren”

Dat wil zeggen dat ze een einde willen maken aan de productie van hasj zoals we die kennen in Nederland. De wet verbiedt ook het gebruik van cannabis voor recreatieve doeleinden. De boeren zouden maar 4% verdienen van de productie van hasj, terwijl ze via deze wetgeving 12% zouden kunnen gaan verdienen aan hun oogst. Het is dan ook niet uitgesloten dat er een tekort aan hasj gaat komen.

Volgens de wet koopt het Nationaal Agentschap voor de regulering van cannabisgerelateerde activiteiten de planten van boeren en verkoopt deze aan farmaceutische bedrijven.

Het bureau wordt ook aangespoord om de omstandigheden van plattelandsvrouwen in deze regio’s te verbeteren.