Column Gweedo: Hiep, Hiep, Hennep

Een nieuwe column van Gweedo waarin hij de loftompret steekt over industriele hennep.

0
- Advertentie -

Het was erg warm de laatste dagen. Bij ons in het zuiden liepen de temperaturen op tot maar liefst 35 graden en hoger. Vooral op deze hete dagen draag ik het liefst kleding die gemaakt is van hennepvezel. Een jaar of tien geleden kocht ik een keer een trui, gemaakt van hennep. Eigenlijk meer voor de lol, omdat er groot het bekende blad op stond met de tekst ”100% organic”. Al gauw merkte ik de voordelen van deze stof. Hij voelt lekker aan op de huid en kreukt niet zo snel. Het is daarnaast lekker luchtig in de zomer, waardoor je minder transpireert. Maar tegelijkertijd lekker warm in de winter. Hier merk je al dat hennepvezel een hoge isolatiewaarde heeft. Ik heb hem nog altijd, zeer slijtvast.

Jack Herer wekt interesse voor industriële hennep

Jack Herer klonk ook als een persoon. Maar wie is dan die persoon, dacht ik

Ergens in de jaren ’90 las ik het boek The Emperor Wears No Clothes van Jack Herer. De interesse was gewekt na het roken van een lekker jointje Jack Herer. De witte weduwe, zwarte domina en de herkomst of een verwijzing van goden. Edelstenen of edelmetalen kende ik wel. En dat Nevil goede haze had wist ik toen ook al. Maar Jack Herer klonk ook als een persoon. Maar wie is dan die persoon, dacht ik.

Zodoende kwam ik uit bij zijn boek. Inmiddels is het op jackherer.com gratis te lezen. De titel van het boek is van een gelijknamig sprookje van Hans Christian Andersen. De keizer wordt voor de gek gehouden en gaat in de leugen geloven. In zijn waan straft hij iedereen die hem tegenspreekt.

Reefer Madness

Het is precies wat er met cannabis gebeurt. Er rust een groot stigma op en zit nog altijd in een verdomhoekje. Het begon zo’n beetje met de film Reefer Madness (terugkijk tip), waarin men suggereerde dat je er moordlustig van werd of zelfmoordpogingen van kreeg. Later werd er geroepen dat het schizofrenie of een psychose zou opwekken. De stepping stone naar hard drugs, het zou de levens van onze kinderen verwoesten.

Ja, er moest zelfs een oorlog tegen komen. Veel levens en veel geld heeft het gekost en is nog lang niet klaar.

Cannabis kan de wereld veranderen

“make hemp, not war”

Cannabis is de meest veelzijdige plant op aarde. Dit besefte ik na het lezen van het boek. Een grote concurrent voor vele industrieën, zelfs voor religie. Het werd in de jaren dertig verboden. Dit verbod werd niet alleen opgelegd door justitie, er werkten mensen mee uit de papier-, hout- en kunststofindustrie die allemaal voordelen hadden bij dit verbod. Het gewas levert per vierkante meter vier keer zoveel op als hout. Illegale houtkap en ontbossing is onnodig. Hennep olie, uit de zaden, is zeer voedingsrijk, je kunt er zelfs brandstoffen van maken waar bij verbranding de vervuiling haast nihil is. Er kunnen kunststoffen van worden gemaakt. Vezels met kalk samen geperst is zo sterk als beton. En zo kun je nog wel even doorgaan. We moeten met z’n allen aan duurzaamheid werken. Cannabis kan hier enorm aan bijdragen.

Sommigen denken dat cannabis de wereld kan redden, dat weet ik niet. Maar ik ben wel van mening dat het de wereld kan veranderen. Blijf daarom cannabis planten.

Hou het groen en tot de volgende!

Gweedo is een cannabis liefhebber, kweker, sympathisant van stichting VOC Nederland (en trotse deelnemer van De Gouden Gieter), en te volgen via Instagram op @g_weedo.