TERUGKIJKTIP: nieuwe VPRO Tegenlicht aflevering ‘Bouwen met de boer’

In de nieuwe aflevering 'Bouwen met de Boer' van VPRO Tegenlicht ligt de focus op biobased bouwen, met onder andere hennpboeren.

0
VPRO Tegenlicht Bouwen met de boer hennep vezelhennep
Screenshot uit de aflevering
- Advertentie -
- Advertentie -

De Rijksoverheid heeft ambitieuze doelen gesteld: over zes jaar moet 30% van alle nieuwbouwprojecten bestaan uit biobased bouwmaterialen. Op dit moment ligt het aandeel van deze natuurlijke materialen nog op een bescheiden 2 tot 3%. De overgang naar biobased bouwen staat dus nog in de kinderschoenen, maar het potentieel is groot. Dit is waar de pioniers, zoals de boeren en bouwers in het VPRO-programma Tegenlicht‘s “Bouwen met de Boer“, een sleutelrol in spelen.

Boeren telen bouwmaterialen

Een inspirerend voorbeeld van deze materialentransitie is Luc en Wout de Wit uit Utrecht, die zichzelf “Bouwboeren” noemen. Ze verbouwen hennep, een van de vele gewassen die geschikt is als biobased bouwmateriaal. Hun ambitie is om tiny houses te bouwen met deze natuurlijke grondstof.

Ook de Drentse boer Koos Vos draagt zijn steentje bij. Nadat hij noodgedwongen zijn veestapel moest opgeven, vond hij nieuw perspectief in de teelt van olifants- en mammoetgras. Deze grassen worden nu gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw.

Natuurlijke bouwmaterialen wereldwijd in opkomst

Biobased bouwen is niet alleen in Nederland in opkomst.

Internationaal worden er steeds meer experimenten gedaan met bouwen op een natuurlijke en duurzame manier. De Amerikaanse landschapsarchitect Julia Watson pleit wereldwijd voor een betere balans tussen landbouw, natuur en bouw.

In de bossen van Noord-New York heeft ze bijvoorbeeld de “Fab Tree Hab” ontwikkeld, een paviljoen waarin mensen, dieren en planten samenwonen. Dit fascinerende gebouw wordt deels opgebouwd door wilgen die op natuurlijke wijze met elkaar verweven worden.

Kijk de aflevering terug via de website van de VPRO of ga naar NPO Start.

- Advertentie -
- Advertentie -