Vorig jaar oktober maakten we al bekend dat het Europees Parlement had ingestemd voor het verhogen van het toegestane THC-gehalte op het veld van vezelhennep van 0,2% naar 0,3%. Een jaar later, en na lange discussies om compromissen tussen de drie EU-instellingen te bereiken, werd vorige week het definitieve voorstel voor het Common Agricultural Policy (CAP) aangenomen door de Raad, na de eindstemming in het Europees Parlement op 24 november, laat de European Industrial Hemp Association (EIHA) weten in een persbericht.
Vanaf 1 januari 2023 mag vezelhennep maximaal 0,3% THC bevatten op het veld
Het nieuwe CAP, dat op 1 januari 2023 in werking treedt, erkent de mogelijkheid voor boeren om rechtstreekse betalingen te ontvangen voor henneprassen die in de EU-catalogus zijn geregistreerd en een maximaal THC-gehalte van 0,3% hebben. Deze wijziging houdt een mogelijke uitbreiding in van het aantal henneprassen dat in het kader van de EU-catalogus wordt geaccepteerd. Ter herinnering: dit niveau is alleen van toepassing als boeren rechtstreekse subsidies willen ontvangen, wat betekent dat het in Europa mogelijk is hennep te planten met een THC-gehalte van meer dan 0,3% op het veld, op voorwaarde dat dit is toegestaan door nationale regelgeving (bijv. 6% in Italië; 1% in Tsjechië).
“Dit is een geweldige dag voor de hennepsector en een nieuwe stap naar een groenere toekomst voor Europa(…)”
“Ik vecht al meer dan tien jaar voor dit moment. Mijn speciale dank gaat uit naar ons geweldige team in Brussel, dat dit mogelijk heeft gemaakt”, zegt Daniel Kruse in een persbericht, pionier van de hennepindustrie en voorzitter van de European Industrial Hemp Association (EIHA). “Dit is een geweldige dag voor de hennepsector en een nieuwe stap naar een groenere toekomst voor Europa. In vergelijking met andere landen wereldwijd is 0,3% echter nog steeds een lage limiet; bijvoorbeeld Zwitserland, in het hart van Europa, heeft een hoger aantal en andere EU-landen werken ook al met hogere limieten. Wetenschappelijke studies en jarenlange ervaring bewijzen dat hogere limieten absoluut geen veiligheidsrisico vormen voor de consument. De EU legt de basis voor een groeiend, groen en duurzaam industriële hennepsector in onze Unie en het heeft de kans om opnieuw een gelijk speelveld te bereiken in de wereldwijde concurrentie als het gaat om de industriële hennepsector.”
“Ik ben trots op wat er vandaag is bereikt. We hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat hennep de erkenning kreeg die het verdient in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ik zou zeggen dat deze kleine stap aangeeft dat de EU-wetgevers dichter bij de volledige erkenning en erkenning van het bestaan van een legitieme Europese hennepsector komen”, zegt Lorenza Romanese in een persbericht, algemeen directeur van EIHA. “Maar zoals ik al eerder heb gezegd, is dit het niet. We moeten blijven samenwerken, want er zijn nog andere gebieden waar hennep het verdient om beter gereguleerd te worden, maar we zijn op de goede weg.”