Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), heeft tijdens zijn recente werkbezoeken innovatieve boeren in de agrarische sector ontmoet, waaronder hennepboeren die gewassen verbouwen voor biobased bouwmaterialen. Deze bezoeken maken deel uit van Putters’ bredere verkenning naar toekomstbestendige oplossingen in de sectoren agrifood, waterbeheer en natuurbeheer. Hennep, samen met gewassen zoals vlas en mycelium, wordt steeds meer ingezet voor duurzame toepassingen in de bouwsector, zoals wandpanelen en isolatiemateriaal.
“Het is een innovatie waarbij iedereen wint: Boeren krijgen een nieuw verdienmodel, de maakindustrie wordt gestimuleerd, de circulaire economie krijgt een impuls en bewoners profiteren van gezonde, energiezuinige woningen,” aldus Putters in zijn column op de SER website. De hennepsector biedt hiermee een veelbelovend perspectief voor de Nederlandse landbouw, waar traditionele verdienmodellen onder druk staan.
De rol van boeren in verduurzaming
Putters benadrukte in zijn column dat deze initiatieven van onderop komen, vanuit de boeren en ondernemers zelf. De verandering in de landbouw moet volgens hem van de basis komen, waarbij boeren actief samenwerken met andere sectoren. “Transities kunnen worden versneld als de energie gaat naar wat mensen willen en kunnen. Veranderingen gaan vliegen als de wensen, behoeften en belangen van alle betrokkenen serieus worden genomen. Als mensen de mogelijkheid hebben of krijgen om hun gedrag te veranderen of andere keuzes te maken,” aldus Putters.
Hennep is hierbij een voorbeeld van een gewas dat niet alleen ecologisch verantwoord is, maar ook nieuwe economische kansen biedt. De vraag naar biobased materialen neemt wereldwijd toe, en Nederland, als één van de grootste voedselexporteurs, heeft het potentieel om hierin een leidende rol te spelen.
Een circulaire toekomst voor de landbouw
Het SER-advies ‘Werken aan veranderkracht’, waar Putters nauw bij betrokken is, pleit voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt in sectoren zoals landbouw, waterbeheer en natuur. Om deze transitie succesvol te maken, is volgens Putters een gezamenlijke aanpak nodig. Dit omvat investeringen in scholing en kennisoverdracht, evenals de ontwikkeling van transitiepaden die boeren en ondernemers ondersteunen bij de omschakeling naar duurzamere bedrijfsmodellen.
“De politiek móet keuzes maken,” benadrukt Putters. Volgens hem is het essentieel dat de overheid een richtinggevende visie ontwikkelt die de landbouw, voedselproductie en waterbeheer in staat stelt hun koploperspositie op het gebied van duurzaamheid te behouden.