Nieuwe gemeentehuis Voorst heeft grootste kalkhennepgevel van Nederland

Het gemeentehuis van de gemeente Voorst in Twello heeft een volledig uit kalkhennep opgetrokken gevel, wat nog niet eerder op deze schaal in Nederland is toegepast.

0
gemeentehuis voorst twello kalkhennep gevel
Foto via architectuur.nl
- Advertentie -

Gisteren heeft de gemeente Voorst het vernieuwde gemeentehuis in het Gelderse Twello in gebruik genomen. Het opvallende gebouw, dat is ontworpen door De Twee Snoeken, heeft een volledig uit kalkhennep opgetrokken gevel, wat nog niet eerder op deze schaal in Nederland is toegepast volgens het architectenbureau. Op 31 maart vindt er een bijzondere eerste Rondeel-oplevering plaats.

Grootste kalkhennepgevel van Nederland

De gemeente Voorst heeft De Twee Snoeken gevraagd om een aantrekkelijk en uniek gemeentehuis te ontwerpen dat écht een huis van de gemeente zou zijn. Het bestaande gebouw, dat begin jaren ’80 werd gerealiseerd, voldeed niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Om die reden is besloten de betonnen constructie te handhaven en het gebouw volledig circulair te strippen tot het casco en opnieuw duurzaam op te bouwen. Bij de productie van materialen is er zoveel mogelijk CO2 opgevangen in plaats van uitgestoten.

Bijzonder aan dit project is dat de gemeente Voorst De Twee Snoeken de volledige ontwerpopgave heeft gegeven, een zogenoemde Total engineering-opgave. De opdrachtgever heeft hierdoor maar één contractpartij als adviseur, waardoor De Twee Snoeken verantwoordelijk was voor de realisatie van zowel het exterieur- als interieurontwerp, het projectmanagement en de technische uitwerking.

Kalkhennepgevel met sterk isolerend vermogen

De focus op circulariteit heeft geleid tot de grootste kalkhennepgevel van Nederland. Voor het maken van het bouwmateriaal is in Groningen 13 hectare aan hennep geplant en na vier maanden geoogst. De scheven van de houtachtige stengel zijn gemengd met kalk en water en vervolgens in een bekisting gestort. Het materiaal heeft een sterk isolerend vermogen en reguleert het vocht voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. De gemarmerde structuur van de kalkhennep is beschermd maar zichtbaar gehouden door een semitransparante keimafwerking aan te brengen.

Met het vernieuwde gemeentehuis in Twello is er een bijzonder gebouw ontstaan dat niet alleen duurzaam en comfortabel is, maar ook een unieke uitstraling heeft.

Voor meer foto’s van ga je naar de website van architectuur.nl

Lees ook: Eerste volledige wijk met huizen van hennep in de maak in Oude Pekela of kijk naar ‘Bouwen met hennep’ door The Fixers met Hempflax.