Albert Dun stelt puntensysteem voor hennep voor nieuwe landbouwregels

Er zijn namelijk twee onwerkbare punten aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

0
- Advertentie -

Dat er nieuwe landbouwregels aankomen, is bij veel mensen inmiddels wel doorgedrongen. Met mogelijk desastreuze gevolgen voor de vezelhennepindustrie. Maar Albert Dun van Dun Agro is met een voorstel gekomen dat oplossing kan bieden.

Puntensysteem kan oplossing zijn volgens Albert Dun van Dun Agro voor nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Er zijn namelijk twee onwerkbare punten aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Zo levert hennep niet (meer) voldoende punten op om in aanmerking te komen voor ecopremie, waardoor de teelt minder interessant wordt. Het zou dan namelijk net als graan worden aangemerkt als rustgewas volgens de ecoregeling. Oneerlijk, volgens Dun. Hennepboeren hoeven namelijk geen kunstmest of gewasbescherming te gebruiken, in tegenstelling tot graan, wat het veel beter maakt voor het milieu.

“Maak een eigen puntensysteem voor vezelhennep en ook vlas in de ecoregeling(…)”

Aan Nieuwe Oogst stelde Dun een oplossing voor: “Maak een eigen puntensysteem voor vezelhennep en ook vlas in de ecoregeling. Deze soorten zijn niet te vergelijken met andere, minder duurzame gewassen. Ook is het anders oneerlijk tegenover telers die zich hebben ingespannen om mee te doen aan de vergroeningsregeling.”

Ook het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn vormt een probleem, onderdeel van de nieuwe GLB regels. Dat zou betekenen dat de hennepboeren eerder hun oogst binnen moeten halen, voor 1 oktober, zodat ze een ‘vanggewas’ kunnen zaaien. Echter zijn ze in oktober nog volop aan het oogsten en kunnen ze daardoor gekort worden op betalingsrechten. Het risico om hennep te kweken wordt daarmee groter. De uiteindelijke verwerker zou dit op kunnen vangen door meer te betalen, maar dat is onwenselijk.

“We pleiten ervoor om vezelhennep als wintergewas aan te merken(…)”

Daarvoor in de plaats stelt Dun het volgende voor: “We pleiten ervoor om vezelhennep als wintergewas aan te merken, waardoor het mogelijk wordt uitgezonderd van de 1 oktoberregel. Uit onderzoek van CLM blijkt dat naast een hoge CO2-opslag de emissie en milieubelasting van vezelhennep en vlas lager is dan van graan.”

Ministerie van Landbouw reageert, motie in Tweede Kamer ontraadt

Inmiddels heeft ook het ministerie van Landbouw gereageerd op de nieuwe landbouwregels. Mogelijk komt er een uitzondering.

In de Tweede Kamer kwamen de nieuwe regels vorige week ook aan bod, maar helaas zonder resultaat.

Dat terwijl Dun Agro recentelijk bekend maakte dat het uit aan het breiden is in de Verenigde Staten.